Банкеръ Daily

Финансов дневник

Еврорегулатор настоя да няма щедри бонуси за банкерите

Банките в Европейския съюз увеличиха капиталовите си буфери и рентабилността през последната година, но те не трябва да бъдат "прекалено щедри" при изплащането на бонуси и дивиденти предвид риска от внезапно влошаване на пазара, предупреди Европейският банков орган (ЕБО). 

"Гледайки напред, банките трябва да бъдат подготвени в случай на влошаване на икономическите перспективи или в случай, че инфлационният натиск се превърне в по-нататъшно нарастване на лихвите", пояснява регулаторът.

ЕБО настоя също кредитните институции да проверят дали разпределят достатъчно капитал за покриване на рисковете, свързани с eкологичните, социални и управленски критерии (ESG). 

"Предвид несигурността, свързана с COVID-19,  банките трябва да поддържат разумни политики за разпределение на капитала", се казва в изявлениетo на ЕБО. 

Ще припомним, че регулаторите на ЕС ограничиха изплащането на дивиденти от банките в еврозоната към техните акционери през миналата година, вземайки предвид въздействието на ограничителните Ковид мерки върху икономиката.

В България БНБ прие пакет от антикризисни мерки за местните банки, с които от тях бе изискана капитализация на цялата им печалба за 2020-а и 2021 година.

Сега банките наваксват, отчитайки по-положителни резултати. Разглеждайки пазара на Стария континент като цяло, Европейският банков орган отчита, че общите капиталови нива на банките се подобряват. Но въпреки това все още има европейски банки, които едва покриват минималните капиталови изисквания. Според ЕБО банките трябва да вземат предвид, че добрите капиталови нива са постигнати чрез стимулиращите програми на ЕЦБ, които оказват сериозно положително влияние върху балансите на търговските банки.

"Въпреки че препоръките на надзора относно разпределението на дивиденти вече не са в сила, банките не трябва да следват прекалено щедри политики за дивиденти и обратно изкупуване на акции“, препоръчват от ЕБО и допълват, че регулаторите и надзорните органи трябва да предоставят яснота за това колко бързо банките трябва да попълнят всички буфери, които са били използвани по време на пандемията.

Високоплатените европейски банкери

Последният доклад на ЕБО показва, че през 2019 г. 4 963 лица, работещи в банки в ЕС, са получили възнаграждение от над 1 милион евро. Тогава двама банкери, работещи в банки в България, подадат в тази класация. Разбира се, те не са назовани поименно, нито е посочено кои банки представляват. 

Близо 71% от банкерите с най-високи доходи се намират във Великобритания. Статистика обхваща Острова, тъй като по това време Великобритания все още бе част от Европейския съюз. Ръст на най-високоплатените банкери обаче се наблюдава в Германия, Франция и Италия.

От Европейския банков орган подчертават, че увеличението на банкерите с възнагражденията над 1 млн. лв. се дължи отчасти и на преместването на дейностите от Великобритания в Европейския съюз заради Брексит. Повишението обаче се дължи и на добрите финансови резултати през тази година, както и продължаващото преструктуриране и консолидация.

Facebook logo
Бъдете с нас и във