Банкеръ Daily

Финансов дневник

Европейските банки - съперник на американските платежни гиганти?

Най-големите банки в Европа ще решат дали е в техен интерес да разбият съществуващия двоен монопол на двете американски водещи кредитни дружества Mastercard и Visa. Това ще стане ясно още през следващия месец, но все повече се увеличава политическият натиск американското господство в този сектор да бъде прекъснато.

Сред 22-те кредитни институции, поддръжници на идеята "Европейска инициатива за плащания" (EPI), са Deutsche Bank, Commerzbank, BNP Paribas, ING, Santander, UniCredit и BBVA. Целта е трансграничната платежна банкова индустрия в ЕС да бъде освободена от влиянието на Вашингтон. И на американските технологични гиганти Google, Amazon, Facebook и Apple, които - обединени под общото наименование GAFA - все по-ненаситно късат от територията на европейските плащания.

Изпълнителният директор на EPI Мартина Ваймерт обяви: „Ние сме изправени пред двойния монопол на Visa и Mastercard, които увеличават влиянието си на пазара. Освен това всички предложения на GAFA се разпространяват на територията на европейския пазар и ние оставаме без нито една подобна европейска услуга“.

В началото на август Ваймерт официално представи банките, участващи в плановете на инициативата. Очаква се през октомври или ноември те да излязат с официално решение.

Истината е, че съвсем не са без основание страховете от загуба на така наречения платежен суверенитет. През 2019 г. - след като от Вашингтон се отказаха да продължат преговорите по иранската ядрена програма, тогавашният президент на САЩ Доналд Тръмп заплаши, че ще забрани на Европа да използва долара. Причината бе, че от столиците на държавите членки на ЕС се опитаха да заобиколят санкциите на САЩ срещу Техеран, за да спасят споразумението.

Все пак няма никакви гаранции, че Европейската инициатива за плащания ще се увенчае с успех. През 2011 г. около двайсетина банки се отказаха от подобна инициатива, наречена Monnet Project, поради липса на политическа подкрепа и подозрения в надеждността на обсъждания тогава бизнес модел. Това, което този път е различно, е, че зад намеренията изцяло застават Европейската комисия и Европейската централна банка. Централните банки на Франция и Германия, чиито национални трезори инвестират в програмата, също твърдо я подкрепят.

Ваймерт се надява новата структура със седалище в Брюксел да започне да функционира още през първата половина на следващата година. Като за начало тя ще се фокусира върху предоставянето на услугата „незабавни плащания“ на индивидуални потребители (физически лица) и на малки предприятия. Целта ще е да се извършват електронни трансакции, като има вероятност тяхното осъществяване да отнеме до два дни. Това закъснение се обяснява с факта, че банките ще трябва да поискат от клирингова къща да премести парите от един депозит в друг, процес, който включва проверки кой, на кого и къде изпраща пари.

Facebook logo
Бъдете с нас и във