Банкеръ Daily

Финансов дневник

Европейските банки са отговорни за липсата на успешни стартъпи в Европа

Планът на Европейската централна банка (ЕЦБ) да разгърне потенциала в Европа за развитие на успешни стартъп компании не сработи, когато бе взето първоначалното решение за смаляване на основния лихвен процент. Причината е, че европейските банки в отделните държави не проявиха очакваната смелост в инвестициите си и изолираха иновативните идеи. Подобно мнение изказа управляващият партньор и председател на Съвета на директорите на Expat capital Никола Янков пред  Bloomberg TV Bulgaria.

„Банките не изпълниха своята интермедитационна роля. Те отказаха да поемат риск и затова инвестираха в имоти и прекалено малко в бизнеса на Европа“, каза експертът. 

Последното решение на ЕЦБ за запазване на рекордно ниските лихви е напълно основателно, защото евентуално увеличение би разширило спреда на държавни облигации на страни като Италия, казва още Янков. Подобно последствие би наранило сериозно Европа, тъй като италианската икономика е една от водещите в Европейския съюз, макар и в неособено цветущо състояние.

Според Янков по отношение на влизането  на България в Шенген и механизма ERM II, информацията, че се готви поредно отлагане, е изфабрикувана от социалните мрежи.

„Официално и неофициално няма информация за отлагане на българското членство в ERM II и Шенген. Предстои доклад на ЕЦБ за българската банкова система в началото на юли. Коментари и публикации в социалните мрежи не си струват обсъждане на този етап“, допълни Янков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във