Банкеръ Daily

Финансов дневник

Европейските банки получиха 130 млрд. долара от Федералния резерв

130 млрд. щ. долара, осигурени от Федералния резерв на 18 март, бяха усвоени от европейските банки. Това им помогна да преодолеят стреса във финансирането, провокиран от пандемията COVID-19. Лъвският пай от сумата в размер на 112 млрд. долара са взели назаем кредитните институции от еврозоната - най-голямата "консумация" на средства от суапови линии от световната финансова криза през 2008-а.

Кредиторите от Великобритания са получили 15.5 млрд. долара чрез "Бенк ъф Инглънд", а швейцарските институции - 2.6 млрд. долара. Заемите са били предложени на банките за срок от 84 дни при лихва от 0.38% и за седем дни - при 0.45 процента.  

Увеличното търсене на долари възникна след първоначалните признаци на стрес на пазарите за финансиране и след "експлозията" на надбавката за получаване на долари срещу други основни световни валути, породена от опасенията за недостиг на ликвидност. Незабавната реакция на появилите се проблеми в доларовите операции е обещаваща и свали разходите за придобиване на зелени пари, които за валутната двойка евро/долар докоснаха на 17 март най-високите си равнища от 2011-а насам. 

Федералният резерв подсили още през уикенда (на 16 март) съществуващите суапови линии с основните си световни партньори - ЕЦБ, "Бенк ъф Джъпен", "Бенк ъф Канада" и Националната банка на Швейцария като част от пакета от парични стимули, приет от американските парични стратези. Американските централни банкери понижиха разходите за ползване на инструмента с 25 базови пункта и прибавиха нов срок от 84 дни до падежите. (Бел. ред. - валутните суапови линии са споразумения между две централни банки за обмен на валути. Те позволяват на страните по договорите да получават ликвидност в чуждестранната валута от банката, която я емитира, в повечето случаи - за да задоволят търсенето на националните търговски банки).   

Осигуряването на доларово финансиране се случва ден след като ЕЦБ отпусна заеми на кредиторите от еврозоната за 109.1 млрд. евро до юни когато влизат в сила по-благоприятни условия за ползване на дългосрочни заеми.   

Японските банки също са се възползвали от суаповите линии на Федералния резерв и са взели общо 32 млрд. щ. долара чрез "Бенк ъф Джъпен". От тях около 30.3 млрд. долара са за срок от 84 дни при 0.37% годишна лихва и грубо 2.05 млрд. евро - за седем дни при 0.41 процента. Това е най-голямото ползване на подобно финансиране от японска страна от 2008-а.

Facebook logo
Бъдете с нас и във