Банкеръ Daily

Финансов дневник

Европейските банки изостават от американските си конкуренти

Банките в Еврозоната изостават значително от американските им конкуренти през последните 5 години. Сравнение между тях разкрива, че печалбата им е почти с 1/3 по-малка и продължава да се понижава.

Дани Бъргър от Bloomberg News коментира проблема, изразявайки загриженост, че европейските банки страдат от токсична комбинация от структурни проблеми, секторът е пренаселен с по-малки институции, агресивни американски конкуренти и високи разходи.

Преглед на агресивните парични стимули в Европа показва свиване на маржовете като разликата продължава да се увеличава в полза на американските институции. Прогнозата от всяка акция на европейски кредитори е най-ниска от 12 месеца насам, поясни Бъргър. Капиталовите пазари в САЩ продължават да осигуряват голяма част от финансирането, което позволява на банките да се фокусират върху приходите от такси върху търговия. За разлика от тях, в Европа банките следват кривата на доходността почти неотлъчно, тъй като 70% от печалбата им идва от отпуснатите кредити и банките трябва да плащат такси, за да привличат вложители.

Сделки по сливания и придобивания биха могли да раздвижат пазара, отбелязва Дани Бъргър, пояснявайки, че е важно да не се забравя, че докато доходността остава ниска това ще се отнася и за акциите на тези банки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във