Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Европейските банкери обедняха

Броят на банкерите, получили годишно над 1 млн. евро заплата и премии, е намалял от 3530 през 2012-а на 3178 през 2013-а, сочат последните данни на Европейския банков орган (ЕБО). Спадът предшества цялостното въвеждане на новите правила за строг контрол върху банкерските възнаграждения в Европейския съюз и се дължи основно на валутните колебания и на по-ниските банкови печалби. Това посочват експертите на ЕБО. Високоплатените банкери от ЕС са били едва 0.106% от общия банков персонал през 2013-а, а средното съотношение на допълнителните към фиксираните доходи е било 104.27%, съобщава ЕБО, срещу 108.74% през 2012-а и 204.76% през 2010-а. Но при някои кредитори това състояние все още надхвърля 200 процента.

Най-много са добре платените банкери във Великобритания - 2086 от лицата, спечелили повече от 1 млн. евро. При сегашния обменен курс на английската лира това се равнява грубо на 731 хил. паунда средно на банкер. Заплатите на 1470 от тях са били между един и два милиона евро, девет са получили над 10 млн. евро, а един - 18.3 млн. евро.Островът има и най-високото в ЕС съотношение на високоплатени банкови служители (410%) към целия банков персонал, показват още данните на ЕБО.

Следващите данни за 2014-а ще бъдат публикувани в края на тази година и се очаква да покажат спад на средното съотношение на премиите към фиксираното заплащане. И причината за това е въведеният таван на допълнителните банкерски възнаграждения на територията на ЕС. Да припомним, че ограниченията, които ще засегнат премиите, разпределени през миналата година, не позволяват те да надвишават основната заплата или двойно повече от нея, ако има разрешение от акционерите на компанията.

Таванът на премиите принуждава доста банки, основно от Острова, да предприемат маневри за заобикалянето му. Това става чрез нова структура на плащанията, основана на периодично определяни допълнителни суми - подход, който, според ЕБО, противоречи на законодателството на общността.

Европейските банки не спират да предупреждават за рисковете от пълното приложение на тавана на премиите, защото той ще им попречи да привличат по-опитни висши мениджъри и може да принуди брокерите да променят структурата на заплащане. ЕБО пък увери отново, че работи по въпроса и ще посъветва Европейската комисия как би могла да промени правилата, включително и да позволи по-високи стимули, ако бъдат изпълнени някои критерии.

Facebook logo
Бъдете с нас и във