Банкеръ Daily

Финансов дневник

Европейският омбудсман започна разследване срещу Марио Драги

Европейският омбудсман Емили О'Райли разследва гуверньора на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги за ролята му в елитната финансова група Г30, става ясно от съобщение на сайта на омбудсмана.

Драги е уведомен за разследване с официално писмо на институцията. В него се посочва, че през 2012 г. е имало същите опасения и предишният омбудсман е проверил изпратените жалби. Сегашните обвинения срещу Драги обаче имат различен характер, става ясно още от писмото.

В неформалната организация Г30 членуват и бившият председател на ЕЦБ Жан-Клод Трише, бившият председател на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке, действащите гуверньори на Банк ъф Ингланд Марк Карни и на японската централна банка Харухико Курода, както и много други финансисти, става ясно на сайта на организацията.

Мисията на групата е намирането на решения на проблемите и на институциите, и на пазарните участници. Г30 периодично изготвя анализи, които са от значение за централните банки, регулаторите, финансовите пазари или участниците на глобалните финансови пазари.

Първата стъпка от разследването на О'Райли е искане до ЕЦБ за достъп до всички свързани с казуса документи. По този начин институцията ще може да анализира доколко централната банка на еврозоната е обвързана с Г30.

Експертите на омбудсмана ще разпитат и служители в ЕЦБ във връзка с казуса, става ясно още от писмото на европейския омбудсман до Драги.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във