Банкеръ Daily

Финансов дневник

Европейският банков орган се премества от Лондон в Париж заради Брексит

Европейският банков орган се премества от Лондон в Париж заради Брексит, съобщи БНТ. Институцията призова да бъдат въведени схеми, чрез които да се гарантира, че вложителите в подразделения на британски банки в Евросъюза са защитени адекватно в случай на излизане на Великобритания от ЕС без споразумение на 29 март.

"Това е едно от конкретните последствия от Брексит. Защото вече две европейски агенции, базирани в Лондон, бяха преместени на континента. Бъдете сигурни, че уважавам решението на нашите британски приятели да напуснат Съюза, но съжалявам за него", заяви Натали Лоазо, министър по европейските въпроси на Франция.

Париж бе избран пред Дъблин за седалище на Европейския банков орган, а Амстердам бе предпочетен пред Милано от страните членки да приеме Европейската агенция по лекарствата.

Задача на Европейския банков орган е регулиране и надзор на банковия сектор във всички страни от ЕС. Официално новото представителство в Париж ще бъде открито на 30 март, но ще заработи с пълен капацитет на 3 юни. Около 180 служители ще се прехвърлят от Лондон във френската столица.

Facebook logo
Бъдете с нас и във