Банкеръ Daily

Финансов дневник

Европейският банков орган: БНБ не спази нашите препоръки

Европейският банков орган (ЕБО) е информирал генералния директор на Дирекция "Вътрешен пазар и услуги" към Европейската комисия Джонатан Фол за отговорите на Българската народна банка и Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) във връзка с препоръките, които банковият регулатор на ЕС отправи към тях на 17 октомври.

В писмото си ЕБО посочва, че "позицията на БНБ и ФГВБ не се е променила и няма график, предвиждащ цялостно или дори частично спазване на препоръката".

ЕБО предостави на Централната банка два варианта за действие - да премахне специалния надзор върху двете банки, така че вложителите да получат достъп до средствата си, или да обяви депозитите за "неналични", с което да задейства процедурата за изплащането на застрахованите депозити от Фонда за гарантиране на влоговете в банките.

В отговора си до Европейския банков орган БНБ заяви, че съгласно българското законодателство няма право да обяви депозитите за "неналични" и единственото, за което има правомощия е да отнема лицензи за банкова дейност.


В следствие на неспазването на препоръките, банковият регулатор е отправил молба към Европейската комисия да представи възможно официално становище по въпроса, като обръща внимание, че съгласно член 17(4) от Регламент (ЕС) № 1093/2010, българските властите остават в нарушение на правото на ЕС и не е ясно кога вложителите може да си възвърнат достъпа до своите средства.


ЕБО изразява безпокойството си, че процесът за изплащане на депозитите може да се забави и "не е ясно дали вложителите ще имат достъп до средствата си до края на ноември 2014 г., както БНБ е заявила в предходната си кореспонденция.

Сега всичко е в ръцете на Европейската комисия, която има правото да предприеме допълнителни действия срещу България във връзка с категоричната позиция на ЕБО, според която националните компетентни органи са нарушили европейското законодателство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във