Банкеръ Daily

Финансов дневник

Европейският банков орган атакува бонусите на банкерите

Европейският банков орган (ЕБО) критикува използването на т.нар. надбавки към фиксираното заплащане, които въведоха някои по-хитри банки, за да се опитат да заобиколят тавана върху бонусите, наложен от Европейската комисия.

Лукавите практики на кредиторите разгневиха не само Брюксел, но и банковия регулатор на Европейския съюз.

Очаква се през тази седмица ЕБО да представи доклад, който да установи дали тези тримесечни и месечни надбавки могат да бъдат позволени, съгласно регламента за тавана на бонусите. Той влиза в сила от следващата година и ще се прилага за работата на банкерите през 2014 година, като ограничава бонусите им до максимум един път размера на фиксираната годишна заплата или два пъти, но с одобрението на акционерите.


"Открихме някои проблеми при формулирането на тези надбавки, защото те не са фиксирани, а се определят по усмотрение", каза председателят на банковия регулатор Андреа Енриа. " По наше мнение съществуват известни опасения, за да се квалифицират като фиксирани", допълва той.


За да заобиколят правилата на Европейската комисия, някои от финансовите институции в лондонското Сити решиха да раздадат на своите банкери т.нар. надбавки към фиксираното заплащане.

ЕБО има правомощията директно да нареди на банките да спрат някои от тези практики, ако установи проблеми при тях.

Таванът върху бонусите е една от най-строгите регулации, въведени в ЕС, като отговор на публичния гняв срещу огромните банкерски заплати, на фона на милиардите държавни пари, които бяха инжектирани за спасяването на финансови институции.

Великобритания обаче е дом на някои от най-високоплатените финансисти и се обяви твърдо против ограничаването на заплащането. Редица големи банки в Лондон,  сред които Barclays, HSBC, Citigroup и Goldman Sachs въведоха подобни схеми за възнаграждения, за да облекчат удара на рестрикциите.

Британските регулатори одобриха надбавките като част фиксирана заплата, но официални представители на ЕС смятат, че те действително са бонуси, защото се плащат избирателно и са ограничени по продължителност.

Очаква се доклада на ЕБО да дефинира критериите, според които да се определи кое заплащане е фиксирано и кое е променливо.

Facebook logo
Бъдете с нас и във