Банкеръ Daily

Финансов дневник

Европейски кредитори излизат от бизнеса с петрол от Амазония

Швейцарската банкова група "Креди Сюис", холандският кредитор "Ай Ен Джи" и френската "БНП Париба" са взели решение да спрат да финансират търговията на суров петрол от Еквадор, съобщиха на 25 януари финансовите институции. Това е станало под натиска на обществени организации и групи от активисти, които се борят да защитят екваториалните гори в Амазония. 

Ролята на европейските кредитори в подкрепа на търговските сделки попадна в светлината на прожекторите след като през август 2020-а групи от защитници на околната среда публикуваха проучване, в което назоваха шест банки от Стария континент като главни финансисти на износа на черно злато от Еквадор за рафинерии в САЩ. Редом с трите изброени по-горе институции, в "черния" списък попадат и френската "Натиксис", швейцарската "Ю Би Ес груп" и холандската "Рабобанк". Те са финансирали доставките на еквадорски петрол за почти 10 млрд. долара в САЩ през последното десетилетие.

Актвистите обвиняват банките, че използват двойни стандарти като обещават да се включат в битката за овладяване на климатичните промени и същевременно помагат за търговията на гориво от Еквадор, където се планира разкриването на стотици петролни кладенци в националния парк "Ясуни", включен в културното наследство на ЮНЕСКО. Амазония играе жизнено важна роля в регулирането на климата на земята като поглъща въглеродния двуокис - един от основните парникови газове, водещи до затопляне на климата на планетата. 

В специално изявление за пресата "Ай Ен Джи" твърди, че споделя голяма част от тревогите на защитниците на Амазония и е решила да преразгледа бизнеса си, свързан с износа на петрол и газ от Еквадор.

"Креди Сюис" е решила да прекрати финансирането на експорта на черно злато от "евадорска и перуанска Амазония".

"БНП Париба" пък още през декември 2020-а е изключила от бизнеса си износа на нефт от областтаа Есмералдас в Еквадор, където се намира експортния терминал от района на Амазония.

"Рабобанк" обяви още през август 2020-а, че е спряла да финансира товарите от гориво от Еквадор.

"Ю Би Ес" засега не коментира дали ще преустанови да кредитира доставките на еквадорско гориво и уверява, че поддържа диалог с групите от защитници на околната среда и е готова да подкрепи най-високите климатични и социални стандарти.

"Натиксис" пък е финансирала превоза на 5.5 млн. барела петрол от Еквадорска Амазония от юли до декември 2020-а - над два пъти повече отколкото през първите шест месеца на миналата година, сочи анализ на митническите декларации на САЩ. В тази връзка "Натиксис" обяви, че продължава активно да контролира транзакциите за потенциални рискове за околната среда или за обществото и осъзнава, че финансирането на петролния износ от Еквадор може да насърчи плановете за разрастване на бизнеса на страната в парка "Ясуни". Поради това френската банка е отказала да кредитира нови клиенти, свързани с експорта на черно злато от Еквадор, от средата на 2020-а и е редуцирала броя на съществуващите фирми, с които работи в региона.  

Еквадорският петролен бранш пък твърди, че полага грижи за околната среда и поддържа хармонични връзки с хората, които живеят в районите на добив на суровината.   

Дневното производство на суров петрол в Еквадор е около 500 хил. барела или 0.5% от гобалния оборот, сочи официалната статистика на "Бритиш петролиъм". По този показател страната е средно голям производител на суровината и по-голяма част от постъпленията от износа се използва за погасяване на дълговете към Китай. Решението на банките може да затрудни експорта на суров петрол от Еквадор, а търговските компании, които работят с тях, трябва да намерят други източници на финансиране на транзакциите им с рафинериите. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във