Банкеръ Daily

Финансов дневник

Европейската комисия удължава схемата за "лоши кредити" на Италия до май 2021 г.

Европейската комисия заяви днес, че е одобрила удължаване на схемата за държавна гаранция на Италия, за да помогне на банките да продават т. нар. "лоши кредити" до май 2021 година, съобщава Ройтерс.

По схемата "Гаранция за секюритизация на необслужваните банкови кредити" (GACS), италианските банки могат да се възползват от държавна гаранция за най-малко рискови траншове при секюритизация на продаваните от тях "лоши кредити". Първоначално схемата започва през 2016 г. и последно бе подновена през 2018 г.

Италианското евроскептично правителство прие обновена схема на GACS през март, но се нуждаеше от зелената светлина на ЕС, за да започне тази схема да функционира.

Днес, ден след изборите за ЕС, Европейската комисия заяви, че нейната оценка за схемата е в съответствие с правилата за конкуренция на еврозоната.

Схемата помогна на италианските банки да намалят купищата лоши кредити, натрупани през годините на икономическа криза, които възпрепятстват способността им да отпускат заеми на фирми и домакинства. От Комисията изчислиха, че схемата е позволила на банките да продават необслужвани кредити за общо 51 млрд. евро, в периода между февруари 2016 г. и ноември 2018 г.

При подновяването на схемата GACS Италия затегна правилата за увеличаване на защитата на инвеститорите. От Европейската комисия заявиха, че обновената схема предвижда адекватно възнаграждение на държавните гаранции за по-нискорискови необслужвани задължения, което я прави в съответствие с правилата за държавна помощ, които са насочени към избягване на нелоялни субсидии.

По-рисковите траншове за финансиране на секюритизираните заеми няма да бъдат гарантирани от държавата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във