Банкеръ Daily

Финансов дневник

Европейската инвестиционна банка спира да инвестира в изкопаеми горива

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) ще прекрати кредитирането на нови за газ въглища и нефт, за да  освободи повече пари за развиването на възобновяемата енергия.

Ръководителите на банката заявиха, че планът все още е в ход и вероятно ще бъде одобрен следващия месец. Детайлите по плана трябваше да се потвърдят на заседание на финансовите министри от  ЕС във вторник, но в последния момент то бе отложено.

Екоактивистите обаче вярват, че планът ще бъде допълнително отслабен и в крайна сметка отново ще се стигне до отлагането му.  

"Забавянето е пряк резултат от това, че Германия и Европейската комисия настояват да добавят още изкопаеми горива в политиката...", смята Алекс Дукас от неправителствената организация Oil Change International.

Между 2013-2017 г. ЕИБ предостави почти 12 млрд. евро (10,4 млрд. паунда) заеми за проекти, свързани с изкопаеми горива, най-вече газ. Поддръжниците на газовата промишленост твърдят, че това е „преходно“ гориво, което намалява търсенето на петрол и въглища с по-високи въглеродни емисии, като същевременно осигурява енергийна сигурност. Климатичните активистите обаче казват, че газовите проекти отделят високи нива на метан, който има далеч по-голям парников ефект от въглеродния диоксид. 

Лидерите на ЕС започват да се обединяват около мнението, че  глобалното затопляне е „екзистенциална заплаха“. Това стана ясно от изтекъл разговор от последната им среща на върха. Но все още  има разделение относно скоростта на действие в отделните държави членки.

Например Полша и Унгария са сред тези, които се противопоставят на определянето на целева стойност за нула въглерод в ЕС до 2050 г. В същото време Германия счита, че газът е необходим за енергийната сигурност, тъй като тя се отдалечава от въглищата и ядрената енергия.

Миналата година учените предупредиха, че има малко повече от десетилетие за трансформиране на енергийните системи, за да може светът да поддържа глобалното отопление до сравнително безопасно ниво. И все пак светът на финансите продължава да се движи в обратна посока, особено в частния сектор. В свое разследване "Гардиън" разкри, че най-големите инвестиционни банки в света и компаниите за управление на активи агресивно се разширяват в нови проекти за въглища, нефт и газ след Парижкото климатично споразумение от 2016 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във