Банкеръ Daily

Финансов дневник

Европейската централна банка обмисля нови стимулиращи икономиката мерки

Висшите членове на Европейската централна банка се договориха да имат готовност да предоставят по-голям стимул за икономиката на еврозоната в среда на повишена несигурност, предаде Ройтерс. Големите централни банки изместиха фокуса си в последно време към възможността за намаляване на лихвените проценти на фона на продължаващото напрежение в международната търговия и забавянето, което се наблюдава на ключови пазари като Китай.

Европейската централна банка е планирала по-стратегически ходове, ако инфлацията остане ниска, показва протокол от последното заседание на управителния съвет. Сред потенциалните мерки, които трябва да бъдат взети под внимание, са възобновяването на покупките на нетни активи и понижаването на лихвените проценти. Паричните пазари калкулираха възможност от около 80% централната банка да намали депозитната лихва или през този месец, или през септември, съобщи Bloomberg.

Очакванията за нови стимули са ключов фактор за поскъпването на държавните облигации в еврозоната през последните седмици, което понижи доходността по ценните книжа от Германия до Италия и Гърция. По време на пресконференция след заседанието на Европейската централна банка през юни Марио Драги заяви, че управителният съвет е започнал да обсъжда подробности за стъпките, които централната банка може да предприеме, ако забавянето на икономиката в региона се засили.

"Инфлацията все още се очаква да бъде едва 1.6% през 2021 г., която е под целта на централната банка", се подчертава в протокола. Европейската централна банка се стреми да поддържа инфлацията малко под 2% в средносрочен план.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във