Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Европарламентът предлага затвор за манипулаторите на финансовите пазари

Ще възпре ли заплаха от четири години затвор банкерите да злоупотребяват с пазарите за собствените си печалби? На тази тема ще дебатират евродепутатите утре и ще гласуват нови правила, които определят подобни деяния като криминално престъпление и предвиждат наказание до четири години лишаване от свобода. Целта на законодателство е да избегне случаи като скандала Libor, при който световни финансови институции бяха замесени в манипулиране на лихвените проценти.

"Тези, които извършват търговия с вътрешна информация и манипулират пазара ще бъдат изпратени в затвора за максималния срок от най-малко четири години, докато тези, които незаконно разкриват вътрешна информация ще подлежат на затвор до две години. Освен това всяка страна членка ще може да реши да приеме по-строги наказани, спрямо сериозността на престъплението." Това заяви докладчика по темата на на ЕП Арлийн Маккарти от Великобритания.

Законодателството се определя като важна първа стъпка към разрешаването на проблема с финансовите престъпления и тяхната роля за финансовата криза. Извършителите ще са изправени пред криминални санкции във всички 28 страни членки. В момента има съществени различия в отношението на страните към злоупотребите на пазара. Манипулациите не са криминално престъпление в Австрия, България, Словакия и Словения. Търговията благодарение на издадена вътрешна информация не е криминално престъпление в България, Чехия, Гърция, Финландия, Германия, Италия, Словения и Испания. Тези страни ще трябва да направят подобни злоупотреби криминални престъпления.

Скандалът с Либор (лихвения процент на междубанковия пазар в Лондон) беше от най-лошия вид пазарни манипулации. Финансови дилъри манипулираха лихвените проценти и референтните нива, които определят цените на производни финансови инструменти на стойност 350 трилиона долара и на заеми и ипотеки на стойност 10 трилиона долара по целия свят, за да спечелят огромни суми.

Новите правила затварят законодателен пропуск, който позволи на банкерите и дилърите, извършили манипулацията, да избегнат лишаването от свобода. Тъй като още никой не е влязъл в затвора за манипулацията на Либор, приканваме страните-членки да използват новите си правомощия и да раздадат правосъдие на извършителите на тежки злоупотреби.

Facebook logo
Бъдете с нас и във