Банкеръ Daily

Финансов дневник

Европарламентът подкрепи Кристин Лагард за президент на ЕЦБ

Евродепутатите подкрепиха кандидатурата на Кристин Лагард за следващ президент на Европейската централна банка (ЕЦБ). Те гласуваха с 394 гласа "за" срещу 206 "против" и 49 въздържали се. 

Гласуването беше състоя тайно, а Лагард не участва в обсъждането на нейната кандидатура в ЕП. По-рано този месец тя бе изслушана от съответните парламентарни комисии, които също дадоха своето одобрение. 

Следващият месец държавните и правителствените ръководители от ЕС трябва да приемат официалното окончателно решение за нейното назначение с мандат от осем години от 1 ноември.

На 17 юли Кристин Лагард подаде оставка от поста директор на Международния валутен фонд, защото бе номинирана на 2 юли за поста ръководител на ЕЦБ. 

Кристин Лагард обича да е първа. Тя е първата дама - председател на голяма международна правна фирма - "Бейкър енд Макензи" от 1999-а до 2004-а. Като министър на икономиката, финансите и промишлеността на Франция от 2007-а до 2011-а Лагард е първият финансов министър на държава от Г-7 (бел. ред. - по онова време все още Г-8). На 16 ноември 2009-а влиятелното финансово издание "Файненшъл таймс" я отличава като най-добрия финансов министър на еврозоната. Когато на 28 юни 2011-а е избрана да наследи Доминик Строс-Кан като управляващ директор на Международния валутен фонд, тя става първата представителка на нежния пол на тази позиция. През 2014-а списание "Форбс" я нарежда на пето място сред най-влиятелните жени в света, а през 2018-а я класира трета.

Ако бъде избрана за председател на Европейската централна банка, каквато договореност постигнаха лидерите на страните членки на Европейския съюз след дълги пазарлъци, Лагард ще е първата дама в историята на институцията от Франкфурт, при това - без да е банкер от кариерата. А юридическото й образование, точно като на шефа на Федералния резерв Джеръм Пауъл, означава, че двете най-големи и влиятелни централни банки в света ще бъдат ръководени от бивши юристи. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във