Банкеръ Daily

Владислав Горанов:

Европа вече има много повече доверие към банките в България

Мина времето, когато имаше противоречие между политиците и банките. Правя този анонс, защото част от политическата класа продължава да прави противоречия между кредитополучателите и кредиторите, като лесен ресурс за популизъм. Можете да разчитате на нас, че няма да допуснем да се развие тази тези и този баланс да бъде нарушен. Това уверение от финансовия министър Владислав Горанов получиха банките в България по време на традиционния коктейл, организиран от АББ по повод Празника на банкер.

Горанов акцентира също така, че банкерите не са съвършени, но капиталът на банките не е техен, а е на хората, на вложителите. Този баланс трябва да бъде много внимателно поддържан.

"Знаете, че заедно с централната банка не през цялото време сме споделяли една идеология, но ентусиазмът ни е бил еднакво фокусиран. Смятаме, че имаме шанс да сме по-интегрирани в европейската финансова инфраструктура. Да, те ни нямаха доверие, но вече ни имат много повече доверие. Минахте през такъв тип тестове, какъвто техните системи едва ли биха издържали. Веднага след това цената ви, цената на вашия бизнес, на вашите усилия, на вашите акции нараснаха многократно", отбеляза още министърът на финансите. 

По думите му това се дължи не само заради оценките на кредитните агенции, а заради това, че когато си загубил рязко доверие и успееш бързо да го възстановиш, в Европа разбират, че у нас има мислещи хора, които знаят как се прави бизнес и които заслужават да бъдат част от вътрешния кръг на европейската инфраструктура.

"Надявам се следващата година да не говорим повече за еврозоната. Смятам, че има реална възможност до моя рожден ден да сме част от ERM II. Имаме още малко работа, но знаем какво трябва да свършим", прогнозира Владислав Горанов.

Според него предизвикателствата към банковия сектор ще нарастват, но не много повече от сега.

"Няма причина следващата година да бъде по-лоша от сегашната. В ръцете на обществото, на хората, вие сте средство. В лицето на правителството вие сте партньори. Ние ще положим всички услилия да защитаваме смисъла и логиката на функционирането на банковата система. Винаги можете да разчитате и на моя премиер Бойко Борисов, и на мен в лично качество. Ние няма да се изкушим да защитаваме популистки тези за ролята на банковата система", увери още той. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във