Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Европа спаси поредните банки

S 250 22b23ac6 1918 4ea6 b427 56b2b493f52e

Повече от две години инвеститори, финансисти и експерти от регулаторните структури очакват да научат името на банката, която първа ще тества новите правила за спасяване на кредитори в беда. Немалко от експертите пък се чудеха дали новият режим изобщо ще влезе в действие. 

Днес вече има някои отговори. Европейските регулатори поеха контрола върху испанската "Банко популар" в края на миналата седмица, като "отвяха" акционерите и собствениците на подчинен дълг. И продадоха кредитора на по-големия му съперник "Банко Сантандер" срещу символичното едно евро. В действителност спасителната акция за "Банко популар" ще струва на "Сантандер" 7 млрд. евро - близо 2 млрд. евро над очакванията на анализаторите. Купувачът планира да плати сметката с парите от продажбата на свои акции.

След Испания дойде редът и на Италия, която проведе най-голямата в историята си банкова спасителна операция на стойност 17 млрд. евро. През уикенда активите на боледуващите от години регионални кредитори "Банка пополаре ди Виченца" и "Венето банка" (без лошите дългове, високорисковите заеми, подчинените облигации, акционерните дялове и други "правни отношения") бяха придобити от "Интеза Санпаоло" също за символичното 1 евро. И с бонус за достъп до държавни средства за 5.2 млрд. евро, за да не се влошават коефициентите на капиталова адекватност. Осигурени са допълнително и 12 млрд. евро, за да се покрият евентуални бъдещи загуби.

Двете кредитни институции ще бъдат разделени на добри и лоши банки и започнаха работа още на 26 юни. Около 600 техни клона ще бъдат закрити, а 3900 работни места - съкратени. Все пак държавната интервенция запазва работата на повечето служители, както и спестяванията на около 2 млн. домакинства и финансовите интереси на 200 хил. бизнесмени. Решението на Брюксел да позволи на Италия да разформирова двете боледуващи банки според националното законодателство за неплатежоспособност пък защитава инвеститорите в гарантиран дълг и вложителите им от загуби. Дребните собственици на подчинен дълг, които участват в подялбата на загубите от сделката, могат да получат до 80% от инвестициите си - според италианските закони, в действителност ще бъдат обезщетени напълно, защото купувачът "Интеза" обяви, че има пари да покрие разликата.

В средата на седмицата (28 юни) губещата английска Co-operative Вank подписа споразумение с частни инвеститори (включително пет хеджингови фондове) за спасителна инжекция от 700 млн. паунда и по този начин избегна нерадостната съдба да бъде разформирована от "Бенк ъф Инглънд". Собствениците на подчинен дълг загубиха пълния размер на инвестициите си, а капиталовите резерви ще бъдат попълнени от големи емисии на нови акции. Дългоочакваната сделка стана факт пет месеца след като банката оповести, че няма да успее да изпълни изискванията на регулаторите през следващите няколко години. 

Това е третата за юни спасителна акция на боледуващ европейски кредитор. И единствено тя е осъществена с частни авоари, без участието на държавата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във