Банкеръ Daily

Финансов дневник

Европа ще ограничава зависимостта си от долара

Валдис Домбровскис

Европейската комисия представи проект за начините, по които ще  засили международната роля на еврото и ще ограничи доминиращата позиция на щатския долар. Целта е да бъде изолиран  блока от финансовите рискове (включително от щатските санкции), произтичащи от прекалената зависимост на световните пазари от зелените пари.

Планът, огласен на 19 януари - часове преди церемонията по официалното встъпване в длъжност на новия президент на САЩ  Джо Байдън, разкрива дълбокото безпокойство и тревогите  на Европейския съюз, които остават  след четирите години на управление на администрацията на Доналд Тръмп, потвърдило доминацията на Америка и на американския долар в световната финансова система. Документът показва как регионът може да укрепи икономическата и финансовата си  стабилност чрез заздравяване на архитектурата на единната европейска валута и чрез разрастващите се пазари на зелени финанси.

Призивите за по-голяма автономия на общността стават все по-настойчиви и набраха сила след като Вашингтон наложи санкции на Иран, с които наказваше и европейски банки, компании и отделни индивиди, дръзнали да правят бизнес с Ислямската република. Това увеличи натиска върху Европейската комисия от страни - членки на общността да създаде инструменти, позволяващи провеждането на собствена външна политика, независеща от  непредсказуемия партньор. В документа се посочва, че "на моменти едностранните действия от трети страни са компрометирали легитимна търговия и инвестиции на бизнесмени от ЕС с други държави", което налага да се защити блока от "последствията от незаконно и излизащо извън територията на санкционирания субект приложение" на подобни мерки. 

Стратегията на Тръмп, особено към Иран, наистина  имаше директно влияние върху базираната в Европа финансова инфраструктура - системата за разплащания SWIFT и клиринговите мрежи Euroclear и Clearstream. Което принуди Брюксел да създава дружества със специално предназначение, за да улесни плащанията за легитимни търговски операции между ЕС и Техеран - процес, осеян с препятствия.

В документа се подчертават и амбициите на ЕК да укрепи  независимите си действия в редица сектори, включително  във  финансовия. Другите предложения целят да се засили стратегическата автономия на блока, включително да се упражнява по-стриктен контрол върху поглъщанията на европейски компании от чужденци, като се използва новата система за надзор на чуждестранните директни инвестиции в  ЕС. Брюксел търси и начини да засили ролята на еврото в светлината на научените уроци от пандемията от коронавируса. Документът предупреждава, че "глобалните финансови пазари са прекалено зависим от щатския долар, използван като буфер срещу финансово напрежение и рискове за стабилността". 

Конкретните стъпки

Сред конкретните стъпки, предложени в плана, е планираният преглед на регулациите на ЕС за  базови финансови индекси, който да окуражи деноминирането им в евро. Официалните власти искат да намерят енергийни алтернативи на суровия петрол, чийто базови сортове "Брент" и WTI са свързани с долара. Потенциална възможност е природният газ, при който обвързаните с евро контракти, търгувани в Амстердам, бързо набират популярност. Както и пазарите на водород, но там  ролята на единната европейска валута трябва да се утвърди.  

Основната задача на институциите в Брюксел обаче е да завършат  водещите проекти, които  ще уеднаквят по-ефективно банковия сектор и капиталовите пазари на общността. Тези инициативи буксуват заради "вродените"  разногласия между правителствата на отделни страни - членки на блока. 

"Гвоздеят в проекто-програмата" е Фондът за възстановяване, който трябва да помогне на държавите от ЕС да излязат от рецесията, в която ги потопи пандемията от COVID-19 . 

Пакетът от стимули е в размер на 750 млрд. евро под формата на безвъзмездна помощ и заеми, които ще бъдат набрани чрез съвместно гарантиран дълг. Една трета от тези средства трябва да бъдат похарчени за зелени проекти. Именно насърчаването на природосъобразното финансиране е шанс за финансовите пазари на ЕС да се превърнат в глобален "зелен финансов център". Това ще засили ролята на еврото като валута от последна инстанция, в която да бъдат деноминирани този вид финансови продукти. 

Друг фактор, който може да наклони везните в полза на единната европейска валута, е ангажиментът на Европейската централна банка да въведе цифрово евро. То ще засили стратегическата автономия на общността в областта на финансовите услуги и потенциала й да защити финансовата стабилност и оценки на ЕС.

BREXIT също се изяви като сериозен дразнител, който притиска Брюксел да укрепва финансовата си инфраструктура. ЕК засили натиска върху компаниите да прехвърлят част от клиринговия си бизнес с финансови производни от Лондон в центрове в ЕС. Ще бъде създадена и специална работна група, която да оцени потенциалните технически препятствия в хода на този преход. 

"В обозримо бъдеще ЕС ще е стабилен играч на международните пазари и за нас е ясно, че това ще помогне за засилване на интернационалната роля на еврото", заяви заместник председателят на ЕК - Валдис Домбровскис, който е участвал в разработването на новия документ. 

Анализаторите  и инвеститорите  обаче не са чак такива оптимисти. Защото ЕС отдавна оспорва доминиращото положение на зелените пари в трансграничните финанси и търговия. Но  засега - с доста скромен успех.

Делът на еврото в световните валутни резерви е намалял от 23% в началото на миналото десетилетие на 20% през 2019-а. А приложението му в акредитивите за износа от еврозоната и за вноса остава на стабилни позиции  - съответно  60 и 50 процента. 

Една от малкото области, в които то  успя да извоюва доминираща позиция, е бързо нарастващия пазар на "зелени облигации", почти 50% от който е деноминиран в евро. Което в никакъв случай не може да го превърне в сериозен съперник на американския долар. Защото капиталовите пазари на еврозоната остават по-слабо развити и по-фрагментирани от щатските. И тук най-големи надежди се възлагат на споменатият  Фонд за възстановяване, възбудил сериозен интерес сред чуждестранните мениджъри на резерви. 

Общият дълг, емитиран от ЕК и от Европейския механизъм за стабилност, е в размер на 450 млрд. евро, но може да скочи до 1.23 трлн. евро, отчасти заради набраните от Фонда за стабилност средства, сочат прогнози на "Ай Ен Джи". Ако се включат и заемите от Европейската инвестиционна банка, сумата ще набъбне до 1.75 трлн. евро. Това ще нареди ЕС и агенциите сред най-едрите емитенти на дълг в региона, като се има предвид, че в момента Италия е пуснала облигации за 2.16 трлн. евро, Франция - за 2 трлн. евро, и Германия - за 1.46 трлн. евро. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във