Банкеръ Daily

Финансов дневник

Европа ще конкурира технологични гиганти с нов мегафонд за 100 млрд. евро

Длъжностните лица на ЕС искат да създадат фонд в размер на 100 милиарда евро, за да подкрепят „европейските шампиони“ срещу американски и китайски конкуренти като Google, Apple и Alibaba, информира Politico.

Предложението за "Европейски фонд на бъдещето" се появява в необичайно радикален набор от планове, които служители на Европейската комисия (ЕК) искат да включат в дневния ред на новоизбрания президент Урсула фон дер Лайен, чийто мандат започва на 1 ноември.

Документът е в обем от 173 страници, а исканията на европейските чиновници са разнообразни - от поставянето на кошери за пчели на обществени сгради до по-големи ограничения за социалните медии. Доминиращата тема е изграждането на отбранителна Европа, която може да предприеме сериозни търговски мерки срещу Вашингтон и Пекин, като същевременно влага повече публични средства в бизнес лидерите си.

„Появата и лидерството на конкуренти извън ЕС, разполагащи с безпрецедентни финансови средства, имат потенциал да заличат недостигащата иновационна динамика и да подобрят индустриалното положение на промишлеността на ЕС в определени сектори“, се посочва в документа.

Длъжностните лица определят Google, Apple, Facebook, Amazon, Microsoft, Baidu, Alibaba и Tencent като компаниите, на които Европа трябва да съперничи. „Европа няма такива компании“, се отбелязва още в документа.

Фондът ще използва пари от бюджета на ЕС и частни капитали, за да събере поне 100 милиарда евро. За разлика от повечето съществуващи фондове за научноизследователска и развойна дейност, администрирани от блока, този фонд ще инвестира директно в компании - знак, че Брюксел може би планира да предприеме далеч по-снизходителна линия относно публичното финансиране за индустрията.

По отношение на преодоляването на заплахите от Доналд Тръмп, бюрократите предлагат много агресивна нова рамка, по отношение на митата върху американски стоки. Те оправдават тези неортодоксални мерки за търговска защита, като казват, че Брюксел трябва да изготви мерки за противодействие, ако президентът на САЩ Доналд Тръмп посегне на основния глобален търговски арбитражен съд в Световната търговска организация (СТО). Официалните лица твърдят, че Комисията на фон дер Лайен ще се нуждае от стратегия, която да се противопостави на тарифите на Тръмп извън обичайното предназначение на законодателството на СТО.

В документа се настоява и за по-строги мерки срещу китайските компании, които да бъдат блокирани при участие в търгове в Европа, за да се санкционират заради по-високи субсидии, които получават от правителството в Пекин.

Големи идеи

Брюксел вече има твърда стратегия да инвестира в научноизследователска и развойна дейност в стратегическите индустрии - от технологични компании през обучение на фирми до фармацевтичната индустрия. Но новото предложение обаче изисква големи усилия за изграждането на „европейски шампиони“, които да са стъпка напред.

„Режимът на работа на фонда би имал дългосрочен фокус, основан на собствения капитал, с търговски, ориентиран към печалбата модел“, се посочва в документа, като се добавя, че „това ще позволи на фонда да изпълни стратегическата цел за подкрепа на европейските шампиони, като същевременно поддържа финансова стабилност."

Документът предлага и други идеи за следващата Комисия, като очертава планове за разглеждане на програма за безработицата в ЕС в рамките на първите 100 дни от новата администрация.

Facebook logo
Бъдете с нас и във