Банкеръ Daily

Финансов дневник

Европа може да е на върха на цикличния спад

Дебора Револтела, главен икономист на Европейската инвестиционна банка

Европа не може да си позволи да изчака още един цикличен спад. След загубено десетилетие на слаби инвестиции и политика, фокусирана върху краткосрочното управление на кризи, трябва да се предприемат спешни действия на редица структурни фронтове. Това мнение изрази главният икономист на ЕИБ Дебора Револтела по време на представянето на ежегодния доклад на банката, свързан с инвестициите и финансирането, на събитие в Люксембург. 

Докладът обръща внимание на инвестиционните тенденции, като се фокусира особено върху двигателите и бариерите пред инвестиционната дейност.

За да се ускорят инвестициите, са необходими няколко основни дейстия. Според икономистите на ЕИБ, за да се подобри конкурентоспособността на Европа е от огромно значение "да си в крак с цифровата революция" - да бъдат приети цифровите технологии и да се засилят иновациите в сектора. 

Промяната на климата и прехода към нулеви въглеродни емисии означава, че е необходимо огромно ускоряване на усилията както в световен мащаб, така и в цяла Европа, посочват още от Европейската инвестиционна банка.

За да се възстанови европейското социално сближаване, експертите информират, че са необходими всеобхватни мерки за укрепване на социалното и икономическото приобщаване на европейците. "Европейските политици трябва да се справят със забавянето, като предприемат антициклични мерки като част от дългосрочната стратегия за справяне с първопричините за настоящото неразположение и да направят Европа по-устойчива, по-конкурентна и по-приобщаваща", каза Револтела. 

Според икономистите на банката действието трябва да бъде тройно. На първо място е необходимо предоставянето на публични инвестиции, за да се подобрят условията на устойчив и приобщаващ растеж. Вторият важен стълб е създаването на подходяща среда за частни инвестиции, които да ускорят трансформацията, а на трето място се препоръчва насърчаването на ефективното финансово посредничество в целия ЕС.

По-фискално ограничените правителства трябва да дават приоритет на разходите, които увеличават потенциалния растеж и използват финансирането на частния сектор, препоръчват от ЕИБ.

Със забавянето на световната икономика, призивите за Европа се увеличават. Тя трябва да насочи инвестициите, за да се справи с належащите структурни нужди. "Сега е моментът да инвестираме: дългосрочният бъдещ просперитет и благополучие на европейските държави зависи от активизиране на глобалната конкурентоспособност, свързана с европейската икономика. Трябва да се прекрати зависимостта от изкопаемите горива и да се гарантира, че Европейският съюз наистина работи за всички европейци. Решаването на тези предизвикателства чрез реформи и инвестиции стана спешно", заключват от ЕИБ.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във