Банкеръ Daily

Финансов дневник

Еврокомисията предложи революционна реформа при ДДС

Европейската комисия предложи "най-голямата реформа на правилата за Данък добавена стойност (ДДС) в Европейския съюз от 25 години насам", която цели да подобри и модернизира системата както за правителствата, така и за бизнеса.

Най-голямата промяна е идеята в бъдеще да има ДДС система, в която облагането става на мястото на продажбата, когато тя се прави в друга страна от ЕС, и ставката да е тази, прилагана на пазара, на който се реализира тя. Такъв тип ДДС в момента не съществува.

Според плана трансграничният ДДС ще се събира от данъчните в страната, където е регистрирана или произвежда компанията, и ще се превеждат на колегите им от държавата, където е извършена продажбата на стоката или услугата.

За да се улесни преходът - както за бизнеса, така и за данъчните - се предлага промяната да започне само с облагането на стоки.

Всяка година в ЕС данъчните не успяват да съберат над 150 млрд. евро заради ДДС измами, а това са средства, които можеха да отиват за училища, пътища и здравеопазване. Една трета от тази сума, или средно по 100 евро на човек, се дължи на трансгранични ДДС измами. С предложената реформа в Еврокомисията смятат, че могат да намалят с 80% тези около 50 мрд. евро, изгубени за бюджетите на 28-те страни членки.

Системата ще стане по-опростена и стабилна, а Комисията иска европейските компании максимално да се възползват от ползите от единния пазар и по-добре да се конкурират на световния пазар. В момента бизнесът, заничаващ се с трансгранична търговия, има средно 11% по-високи разходи за изпълнение на всички условия в сравнение с компаниите, които работят само на национален пазар. Около 1 млрд. евро от тези разходи би трябвало да се спестят само от предложената нова схема, смятат в Брюксел.

"Днес предлагаме да обновим ДДС системата, създадена преди четвърт век като временно решение", заяви Валдис Домбровскис, еврокомисар по въпросите на еврото и социалния диалог. "25 години след създаването на единния пазар компании и потребители все още са изправени пред 28 различни режима на ДДС, когато оперират през границите.

Прекалено дълго престъпници, а може би и терористи, експлоатират тези вратички, организирайки всяка година измами за 50 млрд. евро", допълни Пиер Московиси, еврокомисар по икономическите и финансовите въпроси, данъчното облагане и митниците. "С тази анахронична система, основана на национални граници, трябва да се спре! До 2022г. страните членки трябва да започнат да възприемат трансграничните ДДС преводи като вътрешни за страните операции. (...) Казано накратко, днес предлагаме добри новини за бизнеса, потребителите и националнит ебюджети и лоши новини за измамниците."

Еврокомисията обявява, че ще търси съгласие на страните членки по четири основни принципа, които описва като крайъгълни камъни на нов и единен ДДС район за ЕС:

- Борба с измамите. На практика това е облагане за пръв път с ДДС на трансграничната търговия. В момента безскрупулни компании се възползват от това, за да изчезнат, без да са превели ДДС на правителството.

- Едно гише. За бизнеса ще е по-лесно да работи "на едно гише" - единен онлайн портал за декларации и плащания на удобен за тях език и според правилата и административните рамки на собствената страна. След това страните директно си превеждат събрания ДДС, както е в момента с всички продажби на електронни услуги.

- По-голяма последователност. Преминаване към принципа на "дестинацията", т.е. крайният ДДС винаги да се плаща на страната, в която е крайният потребител и на ставка, плащана в тази страна.

- По-малко бюрократични спънки. Опрощаване на правилата за фактури, разрешаване продавачите да подготвят фактурите съгласно правилата на собствената си страна, дори когато търгуват зад граница. Компаниите вече няма да се налага да подготвят списък с трансгранични преводи към данъчните си власти (т.нар. рекапитулация). Предлага се въвеждане на нова категория за компании с висока репутация - Сертифицирано облагаемо лице (Certified Taxable Person), която да се възползва от много по-опростени и спестяващи време правила.

Следващата стъпка е това предложение да бъде изпратено на страните членки и на Европейския съвет за постигане на споразумение, както и на Европейския парламент за консултативно мнение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във