Банкеръ Daily

Финансов дневник

Еврокомисар: Най-големите проблеми на България са ниският жизнен стандарт и бедността

Всички европейски държави са изправени пред предизвикателства. В случая с България най-големият проблем е повишаването на жизнения стандарт и намаляването на диспропорцията между бедни и богати. България е една от страните в Европейския съюз с най-широко разтворена ножица между доходите на бедните и богатите. Може би това е сред най-важните предизвикателства, които ние посочваме в специфичните за всяка страна препоръки. Това казва еврокомисарят Валдис Домбровскис пред БНР.

ЕК вярва, че въвеждането на еврото в страната ще подобри икономическото развитие. "Българският лев вече е фиксиран към единната европейска валута, но вие не може да черпите от позитивите от нея. Веднъж въвели еврото, вие ще започнете да се ползвате от по-ниски лихви, няма да търпите загуби заради обменния курс и ще има по-голяма прозрачност при образуването на цените. Всичко това ще доведе и до крайната цел - по-добро икономическо развитие и по-висок жизнен стандарт", уточни Домбровскис.

България е е сред страните в процедура заради макроикономически дисбаланси, припомни той. "Ние сме направили специфични препоръки, които биха помогнали на страната да преодолее тези дисбаланси. Отново ще подчертая, че България е напълно способна да се справи с тази задача", каза още еврокомисарят.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във