Банкеръ Daily

Финансов дневник

Eвроинс премина в настъпление

Българският застраховател вече купи ЕRGO Беларус. Очаква се групата да придобие още две дружества, като част пакетна сделка с водеща германска компания.

Една от водещите застрахователни групи в Югоизточна Европа (ЮИЕ) - българската Евроинс Иншурънс Груп АД (ЕИГ), част от Еврохолд България АД, приключи сделката си за придобиване на ЕRGO Беларус след одобрението на  регулаторните органи в страната - Министерството  на антимонополното регулиране и търговията и Министерството  на финансите.

 

ЕRGO Беларус е дъщерна компания  на германската ЕRGO, която е сред водещите застрахователни групи в Европа и е собственост на Мunich Re - един от лидерите в световното презастраховане. През миналата година българската компания се договори да придобие още две от дружествата на ЕRGO - в Чехия и в Румъния, но тези сделки  все още чакат одобрение от местните регулаторни органи.       

Експанзията на ЕИГ в региона

Беларус е четвъртата държава в региона, в която  Евроинс Иншурънс Груп (ЕИГ) започва дейност, а сделката за придобиване на  дъщерното дружество на ERGO в страната e петата за българската група на тези пазари. Българската застрахователна група вече развива бизнес в Украйна, в  Русия и в Грузия, където през изминалите години закупи общо четири компании. С новопридобитата ЕRGO Беларус се очаква пазарите в региона  да формират 15% от общите приходи на ЕИГ и 20% от нетния финансов резултат на групата.

 "Сделката в Беларус е част от стратегията ни за все по-активно присъствие в страните от бившия СССР, чиито застрахователни пазари все още са в начален етап на развитие, но имат  голям потенциал за растеж. С придобиването на ЕRGO Беларус надграждаме партньорството ни с германската група и диверсифицираме допълнително продуктовия портфейл на групата. Ще съхраним фокуса на новопридобитата компания върху здравословния ръст на бизнеса, увеличаването на рентабилността и подобряването на качеството на обслужване на клиентите. В същото време ще внесем най-добрите практики от дейността на собствената ни мрежа и ще предложим на новите ни клиенти голям набор от надеждни застрахователни продукти, което ще допринесе за по-нататъшното развитие на местния пазар. Продължаваме да си партнираме с ЕRGO за останалите сделки", коментира Георги Марков, заместник-изпълнителен директор на ЕИГ.

Както "БАНКЕРЪ" вече  писа, преди две години ЕИГ придоби от германската група и специализираната в застраховки при пътуване украинска компания ERV. Споразумението още тогава предвиждаше бъдещо сътрудничество между двете страни по сделката, в това число трансфер на ноу хау и възможност българската група да продава застраховки за пътувания с бранда на ERV в Украйна и в други държави, в които оперира.

С новата сделка ЕИГ ще развива дейност в общо единайсет европейски страни, в това число чрез свои дъщерни дружества в  България, в Румъния, в Северна Македония, в Русия, в Украйна, в Грузия и Беларус.

Опитът на ЕИГ в сделките по придобивания          

През последните години групата придоби пряко или чрез своите поделения: застрахователния бизнес на германската Talanx International в България и Украйна - съответно ХДИ Застраховане и HDI Strakhuvannya; на холандската Achmea в България - Интерамерикан; на QBE в България и Румъния; застрахователния портфейл на АТЕ Иншурънс, румънското дъщерно дружество на гръцката Пиреос Банк; един от водещите застрахователи в Грузия - IC Group; специализираната в застраховки при пътуване украинска компания ERV, собственост на ERGO; значителен дял в руското застрахователно дружество ООО РСО Евроинс и други. 

През 2019 г. консолидираният премиен приход на ЕИГ достигна 848 млн. лв., което e ръст от 32% спрямо предходната година. Консолидираният краен резултат преди данъци нарасна повече от два пъти - до 21.6 млн. лева.

 

ERGO Беларус в цифри и факти

ЕRGO Беларус е специализирана в сегмента на общото застраховане (отговорности, имуществени, медицински, транспортни, злополуки, помощ при пътуване и др.) и е третият по големина частен застраховател в страната в сектор, доминиран на този етап от държавни дружества. През 2019 г. компанията реализира близо 10 млн. евро брутен премиен приход, което е 7.4% ръст спрямо предходната година.

По този показател беларуското дружество е на десета позиция сред застрахователите в страната с пазарен дял от около 2 на сто. ЕRGO Беларус е на печалба като през миналата година реализира нетен резултат от 0.15 млн. евро. Покритието на капиталовото изискване за платежоспособност (SCR) на компанията - ключов показател за стабилност на един застрахователен бизнес, е близо 300% или 3 пъти над регулаторните изисквания.

Към края на 2019-а ЕRGO Беларус има 92 000 активни договора с 67 700 клиенти. В компанията работят около 100 души. Още толкова са и нейните застрахователни агенти. Очакванията са дружеството да бъде ребрандирано и да оперира под името Евроинс. Резултатите на ЕRGO Беларус ще бъдат консолидирани в отчета на ЕИГ от настоящото второ тримесечие на годината. 

Беларуският застрахователен пазар се оценява на около 600 млн. евро годишно като през 2019 г. отбеляза ръст от близо 15% спрямо 2018 година. Специфична особеност в него е, че популярната и задължителна застраховка "Гражданска отговорност на автомобилистите" на този етап може да се предоставя само от държавни застрахователни дружества. В същото време всички застраховки могат да бъдат сключвани отдалечено и изцяло дигитално.

В условията на пандемията, Беларус е сред малкото страни в света, в които няма наложени каквито и да било ограничения и икономиката работи на пълни обороти, доколкото това е възможно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във