Банкеръ Daily

Финансов дневник

"Еврохолд" очаква да приключи придобиването на ЧЕЗ до края на юни

Сделката по придобиването на активите на  ЧЕЗ в България навлиза в заключителната си фаза. Предстоят общи събрания на самото дружества за приемане на неговия годишен отчет. Очакваме сделката да бъде приключена в рамките на това полугодие. Запазва се и намерението за набиране на капитал през фондовата борса. За нас това е по-скоро символно решение, съобщи пред БНТ Кирил Бошов - председател на Управителния съвет на "Еврохолд". Той уточни собственото участие по тази сделка е по-малко от 100 млн. евро.

Преди месец застрахователният холдинг обяви, че е получил 26 млн. евро дялова инвестиция от базирания в Люксембург инвестиционен фонд - GEM Global Yield LLC SCS. Средствата ще бъдат използвани за покупката на ЧЕЗ. По-рано "Еврохолд" съобщи за първи път плановете да пусне свои нови акции на Българската фондова борса, за да набере 100 млн. евро за плащането по сделката с чешката енергийна група, която се оценява на 335 млн. евро.

Известно е, че на 10 април ще се проведе общо събрание на "Еврохолд", което следва да гласува публичното предлагане на малко над 79 млн. нови обикновени акции, всяка с номинална и емисионна стойност - съответно 1 лв. и 2.50 лв. За целите на увеличението на капитала "Еврохолд" ще публикува проспект, който следва да бъде одобрен от Комисията за финансов надзор. Емисията ще се счита за успешна, ако бъдат записани минимум 40% от новите акции (31.6 млн. акции). Инвестиционен посредник по увеличението на капитала ще е "Евро-Финанс" АД.

Останалите средства, необходими за закупуването на активите на ЧЕЗ, се очаква да бъдат събрани чрез банкови кредити.

След серия драматични обрати, сделката между "Еврохолд" и чешкото енергийно дружество, бе окончателно одобрена от Комисията за защита на конкуренцията  през ноември миналата година. Точно година преди това обаче КЗК не позволи на застрахователния холдинг да купи енергийния бизнес на ЧЕЗ в България с мотива, че може да придобие господстващо положение на енергийния пазар. През юли 2020 г. обаче Административният съд София отхвърли постановената от КЗК забрана заради допуснати груби нарушения и принуди антимонополния орган да се произнесе наново. Този път решението бе положително.

Facebook logo
Бъдете с нас и във