Банкеръ Weekly

Финансов дневник

"Еврохолд" изплаща дивидентите

Асен Христов

 "Еврохолд България" АД започна да изплаща от 30 септември дивидентите за миналата година. Това каза специално за "БАНКЕРЪ" Асен Христов, шеф на холдинга. Решението за разпределение на печалбата в полза на акционерите беше взето от общото събрание през юни. Всеки от тях ще получи по 0.0046 лв. на акция за 2014 година. Това се равнява на 35% от печалбата на холдинга за миналата година, или 582 714 лева. Положителният финансов резултат на компанията е 1.665 млн. лева. Останалата част от нетната печалба, в размер на 1 082 181 лв., попълни фонд "Неразпределени печалби от минали години".

На акционерите, които имат лични сметки за ценни книжа, дивидентът ще бъде изплащан чрез клоновете на "Уникредит Булбанк" АД. Тези от тях, чиито сметки за ценни книжа се намират в клиентски подсметки при инвестиционен посредник, ще могат да получат сумата си чрез съответния брокер със съдействието на "Централен депозитар" АД.
От възможността за участие в разпределението на печалбата ще се възползват "Старком холдинг" АД, който държи дял от 50.05% от капитала, "Дар Финанс" ЕООД с 18.25% и финландският фонд KJK Fund II Sicav-Sif Balkan Discovery. Той закупи 12% от капитала през ноември миналата година. Останалите акции са собственост на други фирми и на индивидуални инвеститори.

След изтичане на крайния срок - 30 декември, всеки акционер, който не е получил своя дивидент за 2014 г., ще може да го получи от дружеството в брой.

Facebook logo
Бъдете с нас и във