Банкеръ Daily

Финансов дневник

Еврогрупата ще обсъжда държавната помощ за "Монте дей Паски"

Финансовите министри от еврозоната ще обсъдят спасителния план за италианската банка "Монте дей Паски" и дали той съответства на действащите правилата на Европейския съюз. Еврогрупата ще заседава на 26 януари.

В края на миналата година властите в Рим взеха решение да окажат спасителна помощ на банката, след като плановете за рекапитализация чрез частни инвестиции се провалиха.

Данните от проведения през 2016 г. стрес-тест на ЕЦБ показват, че италианският кредитор е най-слабият сред водещите кредитни институции в еврозоната, припомня "Ройтерс".

През декември новото правителство на Паоло Джентилони получи одобрението на парламента за създаване на спасителен фонд в размер на 20 млрд. евро чрез който да се окаже финансова подкрепа на закъсалите банки и най-вече на "Монте дей Паски".

След като италианските власти обявиха създаването на спасителния банков фонд, Германия изрази опасения, че по този начин може би се не нарушават актуалните правила на ЕС.

Преди дни италианският министър на финансите Пиер Карло Падоан увери, че държавната помощ за "Монте дей Паски" е изцяло в съответствие с европейските правила.

В интервю за Die Welt той заяви, че правителството е похарчило 3 млрд. евро за спасяването на банковия си сектор. Падоан подчерта, че Италия е страната в ЕС, отделила най-малко средства, за да спаси банките си.

Facebook logo
Бъдете с нас и във