Банкеръ Daily

Финансов дневник

Еврогрупата се споразумя за общ бюджет на еврозоната

Финансовите министри на Еврогрупата са се споразумели за общите рамки на бюджет на еврозоната - ключова реформа, за която Париж настояваше. Мащабът й обаче е значително намален заради съпротивата на Холандия, съобщи АФП.

Френският президент Еманюел Макрон защитаваше оспорвания проект, смятан от мнозина за липсващата брънка в общоевропейската валута почти десетилетие след дълговата криза, припомня агенцията. Амбицията на френския президент обаче бе обуздавана от опонентите му начело с Холандия, които се безпокоят от трансфер на богатство към податливи на кризи страни като Италия, Гърция и Испания.

"Снощи направихме това, което бяхме решили да свършим: създадохме истински бюджет на еврозоната", заяви тази сутрин френският финансов министър Бруно Льо Мер след 12-часови преговори.

"За първи път създадохме оперативен бюджет, който ще спомогне за конвергенцията между страните от еврозоната и ще ги направи по-конкурентоспособни. Това е истински пробив", каза Льо Мер пред АФП.

"За първи път ще мислим за бъдещето като кохерентен блок и ще координираме икономическите си политики", допълни той.

Говорителят на председателя на Еврогрупата Марио Сентено приветства споразумението в Туитър и уточни, че допълнителни детайли по него ще бъдат оповестени на пресконференция по-късно днес.

Споразумението между министрите не се нарича официално бюджет, което не би звучало добре за по-богатите страни, а Бюджетен инструмент за конкурентоспособност и конвергенция, или БИКК - фонд с ограничени възможности, чието предназначение е подкрепа на реформи.

Тромавото название е прието по искане на Холандия, която е приела създаването на инструмента само при условие че е със скромни мащаби.

Всички представени страни са се съгласили финалната сума да е значително по-малка от първоначалните надежди на френския президент, който правеше планове за стотици милиарди евро.

Два източника споменават бюджет от 17 милиарда евро, които ще се разпределят в продължение на седем години между 19-те страни, ползващи общата валута. Той ще е обвързан с общия бюджет на ЕС.

Постигнатият от министрите компромис ще бъде представен за официално одобрение от европейските лидери на срещата им в Брюксел през следващата седмица.

Facebook logo
Бъдете с нас и във