Банкеръ Daily

Финансов дневник

Еврогрупата подготвя антикризисни мерки за справяне с пандемията

Финансовите министри на страните от еврозоната, обединени в Еврогрупата, подготвят антикризисни мерки за справяне с Коронавируса. Те ще представят фискални инструменти за укрепване на икономиката на валутния съюз на предстоящите преговори, планирани за 7 април. Това съобщи ДПА, цитирайки  председателя на Еврогрупата Мариу Сентену.
Припомняме, че лидерите на Европейския съюз възложиха на своите финансови министри да разработят предложения и мерки срещу разрастването на коронавируса, след като миналата седмица телеконферентната среща на държавните и правителствените ръководители приключи без споразумение.

Еврогрупата включва министрите на финансите на страните от Еврозоната, т.е. страните членки на Европейския съюз, които са приели еврото за своя официална валута. Те се събират на ежемесечно неформално съвещание за координиране на тяхната икономическа политика. Създадена от Европейския съвет през 1997 г., тя фактически изпразва от съдържание Съвета на европейските министри на финансите, чиито заседания се провеждат на следващия ден след заседанията на Еврогрупата, за да утвърдят нейните решения.

Facebook logo
Бъдете с нас и във