Банкеръ Daily

Финансов дневник

Еврогрупата не се споразумя за общ икономически отговор на COVID-19

Министрите на финансите от еврозоната не успяха да постигнат съгласие по време на продължилите цяла нощ преговори за по-голяма съвместна подкрепа за техните икономики, засегнати от коронавирусната пандемия. Шефът на Еврогрупата Мариу Сентену обяви в сряда сутринта, че дискусиите спират до четвъртък, съобщава Ройтерс.

Дипломатически източници и официални представители заявиха, че спорове между Италия и Нидерландия за това какви условия трябва да бъдат поставени при европейското кредитиране на правителствата, борещи със пандемията от Covid-19, са довели до блокиране напредъка на помощта, оценявана за около половин трилион евро.

„След 16 часа дискусии стигнахме близо до споразумение, но все още не сме го постигнали", заяви в сряда сутринта в Туитър Мариу Сентену и допълни: "Преустанових срещата на Еврогрупата, като тя ще продължим утре (четвъртък)".

Министрите на финансите от еврозоната започнаха разговорите в 17:30 ч. българско време във вторник, като те продължиха цялата нощ с многобройни почивки, възобновявания и двустранни преговори, в опит да се договори съвместен финансов пакет от мерки за подпомагане на правителствата, компаниите и отделните хора, засегнати икономически и финансово от вирусната пандемия. Те се надяваха да се споразумеят за програма за 500 млрд. евро, която да ограничи икономическия спад и да финансира възстановяването от пандемията.

Но разделенията отново бяха факт, съобщава Ройтерс. Италианците искат да бъде анализирано повече в бъдеще емитирането на съвместни облигации като възможен инструмент за възстановяване, но холандците казват "не".

Емитирането на съвместен дълг представлява ключова битка между южните икономики като Испания и Италия и икономическия север, воден от Германия и Ниделандия, откакто започна последната финансова криза в еврозоната преди повече от десетилетие.

Ако все пак в четвъртък се стигне до споразумение, комбинираният общоевропейски отговор и този на правителствено ниво може да доведе до най-голямата по размер програма за фискална подкрепа в света, надминавайки дори тази на Съединените щати.

Facebook logo
Бъдете с нас и във