Банкеръ Daily

Финансов дневник

"Еврофутбол" официално остава без лиценз

Държавната комисия по хазарта временно отне лиценза на компанията за спортни залози "Еврофутбол". Компанията разполага със срок от три месеца да отстрани констатираните от комисията нарушения. Само в такъв случай дружеството ще може да продължи дейността си. 

Според хазартната комисия "Еврофутбол" е направил нарушения, сходни с тези на другите компании на обвиняемия бизнесмен Васил Божков - държавната такса е плащана върху 20% от печалбата, а не върху 15% от оборота. Това се отнася за период от пет години - от 18 декември 2014 година до 31 декември 2019 година.

ДКХ смята, че по този начин хазната е ощетена с над 300 млн. лева. - 261.164 млн. лева главница и 67.71 млн. лв. лихва за просрочия.

Както "Банкер" съобщи, решението на ДКХ идва само няколко седмици, след наложените актове за неплатени такси към държавата на редица дружества от хазарния бизнес на Божков, сред които "Национална лотария" АД, "Евробет" ООД, "Еврофутбол" ООД и "Ню Геймс" АД.

Последваха запори върху сметките на хазарните компании, а в последните дни поне две от тях са поискаха да бъдат обявени в несъстоятелност.

От "Еврофутбол" публикуваха отворено писмо, в което казват, че от началото на 2020 г. активно се води битка за това българският бизнес по отношение на спортните залагания да бъде поднесен на тепсия на други хазартни оператори, предимно чуждестранни и онлайн, които според сега действащата законова уредба, нямат право да осъществяват наземна хазартна дейност. 

Според компанията парадоксът в този случай е, че отнемането на лицензите фактически пречи на дружеството да изплати каквито и да било задължения към държавата.

В писмото се твърди, че от 25 март пунктовете са затворени, а изплащането на печалби в размер на 420 хил. лева едва ли ще се случи. 

Все пак решението на Държавната комисия по хазарта може да бъде обжалвано в 14-дневен срок пред Административен съд-София град.

Основен съдружник в компанията е обвиняемият бизнесмен Васил Божков, но любопитното е, че негови партньори са братя Найденови, които стоят зад сигналите, довели до повдигането на обвинения срещу хазартния бос, който все още е в Обединените арабски емирства.

Facebook logo
Бъдете с нас и във