Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Евродирективата PSD2 ни натресе банкомати обирджии

"Euronet" бъркат дълбоко в джоба при теглене от валутна сметка

S 250 e53da93b 0bb1 42bc b90e f2fde0e0f51c

Много морски курорти у нас, особено на територията на община Несебър, са залети с банкомати, дерящи с огромни такси при теглене от валутни сметки – към 10-15% от сумата, сигнализират десетки граждани във Фейсбук. Държавните институции твърдят, че всичко е законно от гледна точка на платежната услуга, но разполагането на АТМ-ите зависи от местната власт и от частните хотелиери и собственици на терени, без чието разрешение нетипичните банкомати няма как да функционират.

 

Марио Куцев, който от години живее в Холандия, е заснел как иска да изтегли 800 лв. от евровата си сметка, но за да вземе тази сума, банкоматът "предлага" да му дръпне 464 евро (около 909 лв. по централния курс), а два дни по-късно – 466 евро (911 лева). Тоест - таксата за теглене плюс превалутирането единия ден му излиза 109 лв., а на следващия - 111 лв., което значи, че удръжката възлиза общо на 13-14% от изтеглената сума. Превалутирането е извършено при курс 1.73 лв. за едно евро при централен курс от 1.95583 лв, оплакал се Куцев пред Mediapool.

„БАНКЕРЪ” потърси мнението на представител на картовия оператор на България „БОРИКА”. Главният изпълнителен директор на дружеството Мирослав Вичев обясни, че ако въпросните банкомати са настроени така, че да дават напълно прозрачна информация на цената на транзакцията, няма нищо нередно. Той потвърди нашето съмнение, че

евродирективата PSD2

всъщност е дала право на живот на подобни нетрадиционни банкомати и българските власти в голяма степен са безпомощни пред нашествието им  по морските ни курорти.

„Това е специална услуга, която се предлага не само у нас, но и навсякъде по света. Простичко казано идеята е ако италианец иска да изтегли с картата си 300 лева и не знае на колко евро се равняват те, банкоматът да го информира”. Това обясни Александър Станев, бивш зам. шеф на „БОРИКА”, сега управител на водеща фирма в банковите информационни технологии.

Станев обаче се съмнява, че на потребителя не се дава цялата информация за цената на услугата. Като че ли става въпрос

за игра, при която на потребителя се предлага избор на exchange rate,

който го обърква.

Точно тук е заровено кучето, казаха и други експерти по банкомати. При избор на валутен курс се променя и таксата, което обърква клиента и той взема недобре информирано решение какво да избере. Притеснен от опашката чакащи за банкомата той дори

забравя за огромната такса,

която го дебне и натиска „OK”.

Почти на всеки ъгъл в централната част на курортния комплекс "Слънчев бряг", например, има ATМ с марката "Euronet", който събира рекордни удръжки, когато тегленето е от валутна сметка, казаха летовници. Подобно е положението в Несебър и Равда.

"Възмутен съм! Съпругата ми на два пъти пострада от подобни трансакции по време на почивката ни в Равда. Тези банкомати са навсякъде, като кафе-машини са. Това в Холандия никога не може да се случи! Тъжно ми е, че туристите остават с впечатление, че България е измамна държава", разказва Куцев.

Най-често тези банкомати се разполагат на ключови места, което гарантира постоянен и пълноводен поток от клиенти. Тук е

ролята на общините,

които трябва да поставят по-ситна цедка за достъп до тяхна територия, смятат познавачи.

За сравнение, при теглене на същата сума от евровата си сметка на ATM на регистрирана банка у нас Куцев е платил такса заедно с превалутирането към 6-7 евро или към 13-15 лева.

Финансовата "услуга" на космически цени

се оказва част от световния модел на работа на регистрираната в Канзас, САЩ, компания "Euronet", която предлага услугите си в държави с по-слаби институции и потребителска защита. Международните туристически форуми са пълни с

предупреждения към туристите

да внимават при ползването на услугата, ако не искат да платят прескъпо за трансакция, която по принцип се предлага на значително по-ниска цена.

Банкоматите на "Euronet" не са ново явление у нас, но според туристи по курортите ни има осезаемо завишаване на броя им през това лято. Освен това, прави впечатление и намаляването на броя на "нормалните" банкомати на същата територия в сравнение с предишни сезони.

Отговорните институции са запознати с проблема, но излизат с оправданието, че не могат да направят нищо, защото всичко било законно.

В община Несебър, на чиято територия е регистриран този бум на финансовата "услуга", правили проверка по случая. За пореден път кучето подгони опашката си! Защото, ако някоя институция има монопол върху разполагането на преместваеми обекти на територията на дадена община, това е... самата община!

Държавните институции, които упражняват контрол върху платежните услуги и обмяната на валута, са съответно Българската народна банка ("Платежен надзор") и Националната агенция за приходите.

"В случая не става дума за обмен на валута в наличност, поради което казусът не е от компетентността на НАП", казаха от приходната агенция.

От БНБ пък твърдят, че всичко е законно.

За опериране на банкомати не е необходим лиценз, стига фирмата да не предоставя други платежни услуги, посочиха от централната банка. Единственото изискване е на клиента да се предоставя информация за всички такси за теглене и обмяна на валута преди тегленето, както и след получаване на парите в наличност в края на операцията.

"Действащата национална и европейска правна рамка обаче не налага ограничения за размера на таксите в тези случаи", изтъкват от БНБ.

"Българската народна банка е извършвала проверка на дейността на "Euronet" във връзка с оперирането на терминални устройства АТМ на територията на страната, като е установено, че изискванията за предварителното уведомяване на клиентите за приложимите такси за теглене и обменен курс са изпълнени", посочват още от централната банка.

Точно

врътката с избор на валутен курс 

обаче трябва да е обект на контрол от страна на Българска народна банка, смятат експертите. Според тях БНБ може да атакува собственика на банкоматите за тази нелоялна практика уж в името на прозрачността и представянето на възможности за избор, която води до объркване и набутва клиента в блатото на рекордно високите такси. Защото таксата се променя в зависимост от курса.

 


Кои са те


Официалното начало на действието на първата мрежа банкомати на Euronet Bulgaria бе дадено на 9 септември 2008 г. със старта на инсталацията на терминални устройства Diebold от страна на Mellon България, провери в архива си „БАНКЕРЪ”.  

Банкоматите на Euronet са от серията Opteva, проектирани така, че да предлагат по-голямо удобство на клиентите, по-висока степен на сигурност и възможности за комплексни услуги. Euronet Worldwide е водещо име при обработката на електронни финансови операции с висока степен на сигурност. С Opteva у нас работят половин дузина банки.

Според Търговския регистър, дружеството "Юронет Сървисис" е собственост на "И Еф Ти Сървисис Холдинг Б.В." - компания, регистрирана в Холандия. Управители на "Юронет" са трима чужди граждани - Димитриос Верикиос (Гърция), Андреа Валачай (Унгария) и Рики Лий Уелър (САЩ).

Според международния сайт на "Euronet", компанията оперира в 170 държави, разполага с 49 719 банкомата и през 2019 г. е извършила 4.7 милиарда транзакции.

Facebook logo
Бъдете с нас и във