Банкеръ Daily

Финансов дневник

Евродепутатите не предвиждат увеличаване на бюджета на ЕС

Не бива да се очаква увеличаване на бюджета на ЕС за следващия период, а по-скоро - нарастващо прилагане на възмездното финансиране чрез различни финансови инструменти (заеми, гаранции и дялови участия), главно по линия на Плана Юнкер. Това бе най-силно застъпената теза на трета поред конференция на Европейската комисия за рамката на бюджета на ЕС след 2020 г. В срещата участват комисарите Йотингер, Крецу и Габриел, както и  отговорни представители на държавите членки и на водещи експерти.

В краткото си изказване евродепутатът социалист Георги Пирински обърна внимание на отправеното от Марио Монти (ръководител на Групата по нови ресурси за евробюджета, бивш еврокомисар) предупреждение, а именно, че застрашително се задълбочава разривът между очакванията на хората и начина, по който сега функционира Европейският съюз.

В тази връзка Пирински изтъкна, че за да се отговори на насъщните нужди на гражданите е наложително ЕС по-нататък да се утвърждава преди всичко като Съюз на модерни и активни социални държави. Това обаче е възможно само ако се преразгледат правилата, ограничаващи необходимите за целта инвестиции по линия на националните бюджети, а бюджетът на ЕС надгражда и развива ресурсната основа за такива инвестиции.

В сряда бюджетната комисия в Парламента гласува по бюджета на ЕС за 2018 г. Депутатите искат да върнат в бюджетния план орязани от Съвета средства за изследвания и борба с младежката безработица.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във