Банкеръ Daily

Финансов дневник

Euroclear вкара "Уникредит" в нежелан екшън

Грешката е чужда, но недоволството на инвеститорите е насочено към италианската банкова група "Уникредит". 

Драмата започна през миналата седмица когато главният изпълнителен директор Андреа Орсел, който ръководи италианския кредитор малко повече от месец, изненада притежателите на банкови облигации с решението си да не изплати дължимите през тази седмица купони по дълг в размер на около 30 млн. евро. Основанията - "Уникредит" е приключил на загуба през 2020-а. Инвеститорите са получили уверения, че ще бъдат възмездени на по-късен етап.

Няколко дни по-късно обаче, докато останалите на сухо притежатели на банков дълг все още осмисляли новината, се оказало, че някои са получили известие за плащания по купоните. Но това било грешка на европейската клирингова къща Euroclear, специализирана в обработката на транзакции с ценни книжа. Която, според собственото й официано изявление на 26 май, търсела начини да върне обратно кредитните операции. Euroclear уверява, че не са извършени реални плащания заради "вътрешна грешка при обработката" и че кредитите са блокирани.  

Сагата определено е абсурдна и със сигурност ще има последствия за репутацията на "Уникредит", макар че е рано да се предвиди влиянието й върху цената на банковото финансиране. Случката е особено неприятна за Орсел, който тръгна "с летящ старт": "втали" мениджърския екип и премахна структурите на съвместно управление, за да опрости вземането на решения. И всичко това в хода на съдебния процес, който банкерът води срещу "Сантандер" в Испания за обезщетение в размер на мако над 45 млн. евро за неизпълнен ангажимент, нанесъл удар върху имиджа му. 

Решението да не се плащат купони за емитирани книжа за общо 2.98 млрд. евро свали цената на облигациите с над 1.35 евроцента - до грубо 50.3, на 26 май, по данни на агенция "Блумбърг". И изостря вниманието на инвеститорите към бъдещи емисии на "Уникредит".

Италианският кредитор обаче реши да не губи време и тества апетита на доларовия пазар с оферта за продажба на облигации за 2 млрд. щ. долара на 26 май. Дългът е бил продаден при огромен интерес (с внесени заявки за 7 млрд. долара) въпреки неблагоприятните събития, които все пак са отказали от участие предишни едри банкови инвеститори.  

Макар че основният виновник в случая с "Уникредит" е Euroclear, инцидентът се е случил единствено заради поднесената от кредитора изненада. Той е изпратил съобщения, че няма да плаща купони до "Медиобанка" - основната му банка депозитар - и до "Мицубиши Ю Ео Джей инвестър сървисиз енд бенкинг (Люксембург)", който е натоварен с доверителното съхранение на книжата, твърдят запознати с въпроса лица. "Мицубиши" е предупредил веднага клиринговите агенции, включително и Euroclear, преди да започне обработка на транзакциите. Euroclear пък е информирал клиентите на 19 май, но заради въпросната вътрешна грешка те са видели нарежданията за плащане. 

Засега замесените институции откзавта официален коментар по казуса. Говорител на "Уникредит" се ограничи единствено до първоначалното изявление на банката, че не е упълномощавала никого да осчетоводява купони след като е взел решение да ни ги изплаща. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във