Банкеръ Daily

Финансов дневник

Естонска дигитална банка стъпва на българския пазар

Естонската Bigbank стъпва на българския пазар. Дигиталната банка започва дейността си у нас с потребителски кредити за индивидуални клиенти, а скоро ще предложи и депозитни сметки. 

За банката се знае, че е първата изцяло дигитална банка, базирана в естонската столица Талин. Bigbank оперира в балтийските държави Литва, Латвия и Естония и в скандинавските държави Финландия и Швеция. Банката предлага трансгранични услуги и в Германия, Нидерландия и Австрия.

От ръководството съобщават, че клиентите на банката в страната могат да посетят българския уебсайт на Bigbank още сега и да направят избор между няколко вида потребителски заеми с матуритет до 10 години, а процесът на одобрение обикновено отнема до 2 часа. Не е необходимо да посещават банков офис, тъй като целият процес протича онлайн, като се започне от идентификацията и кандидатстването до подписването на договор.

Амбициите на естонската банка са в близко бъдеще да добави към портфолиото си в България възможността за разкриване и управление на депозити, както и жилищни заеми.

"Бигбанк АС–клон България" e лицензирана от Българската народна банка през ноември 2020 г. като клон на чуждестранна банка, опериращ на българския пазар.

В управителния съвет на майката - BigBank влизат Мартин Лянтс, който е и председател. Членове на управата са също Свен Раба, Март Вескимяги и Арго Килтсман. 

За периода 2014-2020 г. активите на банката достигат 758 млн. евро. В същото време кредитният й портфейл набъбва до 592 млн. евро, а набраните депозити са в размер на 548 млн. евро. Собственият капитал на банката е 156 млн. евро, като обслужва приблизително 115 хил. клиенти и има над 380 служители.

Ростислав Русинов е мениджър на българския клон на банката. Според профила на Русинов в LinkedIn той е прекарал над 9 г. в структурата на "Райфайзенбанк България", бил е кънтри мениджър на Western Union, а за последно - главен изпълнителен директор на IutePay Bulgaria.

Facebook logo
Бъдете с нас и във