Банкеръ Daily

Финансов дневник

ЕС затяга регулациите за банките от САЩ, Азия и Великобритания

Брюксел подготвя цялостна промяна на режима, който в момента позволява на чуждестранните банки да работят в ЕС с клонове. ЕК работи по регулации, чрез които финансовите институции на ЕС да задължат банките от трети страни да трансформират клоновете си в техни дъщерни дружества. Идеята е това да се случва, когато дейностите на клоновете се считат за достатъчно големи и рискови, съобщава "Файненшъл таймс".

С подготвяните нови регулации Еврокомисията иска да отговори на увеличаващия се брой клонове на банки от САЩ, Азия и Великобритания, която напусна Европейския съюз. По този начин ЕК реагира и на изказаните притеснения от Европейската централна банка, че множество банки от трети страни заобикалят прекия й надзор, като регистрират свои клонове в ЕС, които са значително по-слабо регулирани.

Промените обаче ще увеличат със стотици милиони разходите за търговските банки, тъй като изискванията за капитал и ликвидност към клоновете са значително по-ниски от тези към дъщерните дружества.

Представители на Еврокомисията казват, че промените ще направят правилата за чуждестранните банки в ЕС подобни на тези, по които европейските банки работят на пазарите в САЩ и Великобритания. 

Сдруженията на търговските банки и техните лобисти обаче са на мнение, че срещу ЕК може да има ответна реакция - чуждестранните банки да се откажат от някои дейности в Европейския съюз или САЩ и Великобритания да наложат рестрикции за европейските кредитни институции. 

Предложенията на ЕК са част от по-широк пакет банкови закони, свързани регулациите Базел III. Очаква се Брюксел да представи целия пакет от изменения на 27 октомври. След това следва по него да произнесат Съветът на ЕС и Европейският парламент. 

В аванс Еврокомисията каза, че предложенията „ще отговарят на нашите международни ангажименти за прилагане на стандартите от Базел III, но ще бъдат направени корекции, за да отразят спецификите на икономиката и банковия сектор на ЕС“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във