Банкеръ Daily

Финансов дневник

ЕС закри процедурата срещу Гърция за прекомерен бюджетен дефицит

ЕС обяви, че закрива процедурата, която започна през 2009 г. срещу Гърция заради прекомерния ѝ бюджетен дефицит, възнаграждавайки по този начин усилията Атина да реформира икономиката си.

Такава процедура все още е открита срещу три страни – Великобритания, Испания и Франция. През 2011 г. те бяха 24.

Процедурата срещу прекомерен бюджетен дефицит позволява на Еврокомисията да подложи на контрол страните, които не спазват критериите на ЕС. В крайна сметка на тях може да им бъдат наложени глоби, но това не се е случвало досега.

След години на сериозни трудности финансите на Гърция вече са в доста по-добра форма, се посочва в комюникето, разпространено днес от Брюксел.

„С бюджетен дефицит от 15,1 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП), отчетен през 2009 г., финансовият баланс на Гърция непрекъснато се подобряваше, за да достигне 0,7 на сто първичен бюджетен излишък (без сумите за погасяване на натрупаните дългове, бел. ред.). Сега Гърция ще се подчинява на Пакта за стабилност и растеж на ЕС“, се допълва в комюникето.

В момента за Гърция действа третата международна програма за макрофинансиране в обем от 86 млрд. евро, одобрена през лятото на 2015 г. Сумата на всичките три програми за подпомагане на Атина, приети от 2010 г., вече превиши 300 млрд. евро.

Facebook logo
Бъдете с нас и във