Банкеръ Daily

Финансов дневник

ЕС загърбва Visa и Mastercard - създава своя система за разплащания

16 европейски банки започват Европейска инициатива за плащания. Проектът се опитва да създаде единна система за разплащане в Европа за клиенти и търговци на дребно, която включва кредитни карти и цифров портфейл, електронни преводи и теглене на пари в брой.

Механизмът се основава на технологиите за незабавни плащания, за да се предложи алтернатива на гиганти като Visa и Mastercard.

Системата ще предлага банкова карта на потребителите и търговците в Европа, дигитален портфейл и разплащания между частни лица (Р2Р).

Банки от пет страни (Германия, Белгия, Испания, Франция и Нидерландия) отварят пътя за бъдещата Европейска разплащателна инициатива (ЕРИ - EPI), посочват те в комюнике.

Новият механизъм се оценява на няколко милиарда евро и има за цел с течение на времето чрез него да се извършват най-малко 60 процента от електронните плащания в Европа.

Началната фаза предвижда в близките седмици да бъде създадено междинно дружество в Брюксел.

Новият механизъм ще бъде в подкрепа на европейските обществени институции и националните власти. Съществуващите в Европа начини за дигитални плащания са фрагментирани и европейските граждани още не са в състояние да плащат навсякъде по електронен път, изтъкват 16-те банки. Те призовават други компании за платежни услуги да се присъединят към инициативата.

Списъкът от 16 банки включва испанските банки BBVA и Santander, френските BNP Paribas, Credit Agricole, Credit Mutuel, Societe Generale, La Banque Postale и BPCE, немските Commerzbank, Deutsche Bank, DZ Bank и Sparkasse, белгийските KBC, италианските Unicredit и холандските ING.

Facebook logo
Бъдете с нас и във