Банкеръ Daily

Финансов дневник

ЕС тегли 10 млрд. евро общ дълг, 7 банки управляват сделката

Европейската комисия избра банките, които ще управляват продажбата на дългови ценни книжа. Със събраните средства ще се финансира Фондът за възстановяване и устойчивост. 

Очаква се във вторник (15 юни) ЕК да пусне на международните пазари емисия 10-годишни облигации. Това ще е началото на серия операции на капиталовите с пазари. Идеята е да се съберат 800 млрд. евро до 2026 г., които да захранят Фонда за възстановяване и устойчивост. Както е известно, тези средства ще се изплащат на държавите членки под формата на безвъзмездни средства и заеми. 

ЕК определи този фонд като безпрецедентен акт на фискална солидарност от страна на ЕС. Досега Съюзът е поел общ дълг в размер на 90 млрд. евро, с които се правеха плащания по инструмента за запазване на работни места SURE. По този инструмент България получи 511 млн. евро под формата на заем. 

Първата емисия, посветена на Фонда за възстановяване и устойчивост се очаква да бъде в размер на 10 млрд. евро. До края на годината ЕК ще емитира общ дълг в размер на 80 млрд. евро, а в рамките на следващите няколко месеца ще бъдат пуснати две дългови емисии.

Банките, които ще управляват дебютната емисия по Фонда за възстановяване са: BNP Paribas, DZ Bank, HSBC, IMI-Intesa Sanpaolo и Morgan Stanley. Те ща съвместни водещи мениджъри на дебютната сделка. В същото време Danske Bank и Santander ще действат като второстепенни мениджъри на емисията, съобщи "Ройтерс".

Facebook logo
Бъдете с нас и във