Банкеръ Daily

Финансов дневник

ЕС ще спира прането на пари с таван на плащанията в брой

Европейската комисия предлага валиден за целия ЕС таван от 10 000 евро за големи плащания в брой. Това е част от пакет от мерки срещу прането на пари, представен във вторник (20 юни) в Брюксел.

"Големите плащания в брой са лесен начин за престъпниците да изпират пари, тъй като установяването на операциите е много трудно. Ето защо днес Комисията предложи валиден за целия ЕС таван от 10 000 евро за големи плащания в брой. Това валидно за целия ЕС ограничение е достатъчно високо, за да не застраши ролята на законно платежно средство на еврото, и признава възловата роля на парите в брой. Тавани вече съществуват в около две трети от държавите членки, но са в различен размер. Националните тавани под 10 000 евро ще могат да останат в сила. Ограничаването на големите плащания в брой затруднява изпирането на пари от престъпниците. По примера на забраната от правните норми на ЕС за борба с изпирането на пари и финансирането на тероризма на анонимните банкови сметки ще бъде забранено и предоставянето на анонимни портфейли с криптоактиви", посочва Еврокомисията.

ЕК иска и създаването на нов европейски орган за борба с изпирането на пари. Идеята е това да бъде централният орган, който ще координира националните органи, например финансовите разузнавания.

Другото предложение е въвеждане на регулации по отношение на криптоактивите. 

"Понастоящем правните норми на ЕС за борба с изпирането на пари и финансирането на тероризма обхващат само някои категории доставчици на услуги за криптоактиви. С предложената реформа тези правни норми ще обхванат целия сектор на криптоактивите, като всички доставчици на услуги ще бъдат задължени да извършват комплексна проверка на клиентите си. С днешните изменения ще се осигури пълна проследимост на прехвърлянията на криптоактиви (биткойн и др.), така че да може да се предотвратява и разкрива евентуалното им използване за изпиране на пари или финансиране на тероризма. Освен това ще бъдат забранени анонимните портфейли с криптоактиви, а правните норми на ЕС за борба с изпирането на пари и финансирането на тероризма ще се прилагат изцяло спрямо сектора на криптоактивите", пояснява още Европейската комисия.

Предстои обсъждането на законодателния пакет от Европейския парламент и Съвета на ЕС. Комисията се надява на бърз законодателен процес, защото бъдещият орган за борба с изпирането на пари следва да бъде приведен в готовност през 2024 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във