Банкеръ Daily

Финансов дневник

ЕС ще реформира правилата за дефицитите и дълговете

Паоло Джентилони

Еврокомисарят по икономиката Паоло Джентилони предлага промени в правилата за бюджетния дефицит и държавния дълг, които са част от Пакта за стабилност и растеж. Идеята на Европейската комисия е вече да се определят лимити за дефицит и дълг на индивидуална основа за всяка държава членка на общността. Очаква се ЕК да представи предложенията си за реформи в средата на следващата година, съобщи Джентилони в интервю за Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Той е на мнение, че ще е много трудно всички страни от ЕС да се обединят около идеята за реформа на Пакта за стабилност и растеж, тъй като някои държави са задлъжнели много повече други. По този начин Джентилони отхвърли предложението да се фиксира лимит на дълга за страните от ЕС при съотношение 100% дълг към БВП.

Държавната подкрепа и инвестиционните програми за борба с икономическите последици от COVID-19 доведоха до силно нарастване на дълга в много страни над лимита от 60 процента от БВП, определен в Пакта за стабилност и растеж.

Именно затова според Джентилони реформата трябва постави индивидуални граници за дълга на всяка страна. Еврокомисарят иска да бъдат дадени и по-ефективни инструменти за прилагане на бюджетните правила.

Очакванията са реформите на европейските фискални правила да бъдат сред приоритетите на Френското председателство на ЕС, което започва на 1 януари 2022 година и ще продължи шест месеца.

Европейският съюз трябва да преосмисли своята бюджетна рамка и да промени правилата за дефицит, за да насърчи инвестициите след пандемията и да насърчи растежа, докато светът се стреми да излезе от кризата с COVID-19, обяви неотдавна френският президент Еманюел Макрон. Според Макрон новите правила трябва да бъдат по-прости и прозрачни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във