Банкеръ Daily

Финансов дневник

ЕС ще предложи финансова помощ на страните членки при Брексит без сделка

Европейската комисия (ЕК) ще предложи финансова помощ за предприятия, работници и земеделски производители в Европейския съюз, ако Великобритания излезе от блока без споразумение, съобщава Ройтерс, цитирайки документ на комисията, който ще бъде представен днес.

Британските депутати във вторник предизвикаха гласуване, което може да им позволи да блокират излизане на Обединеното кралство от Европейския съюз без сделка, както се закани Борис Джонсън. От правителството вече предупредиха по-рано, че това ще предизвика предсрочни избори на 14 октомври. Повече от три години след като Обединеното кралство гласува на референдум за излизане от Европейския съюз, изходът от кризата с Брексит остава несигурен.

По-късно днес, като част от подготовката на ЕС за най-лошия възможен сценарий за Брексит без сделка, ЕК ще предложи използването на Европейския фонд за солидарност, който обикновено се използва за подпомагане на жертви от природни бедствия в рамките на съюза, за да се намали финансовия удар за някои държави членки, които са най-силно търговско обвързани с Великобритания.

Освен това Комисията иска да използва и Европейския фонд за приспособяване към глобализацията, създаден, за да помогне на работниците от ЕС, които губят работни места поради глобализацията и да подкрепи уволнени в следствие на Брексит без сделка, се посочва в официалния документ.

Комисията, която отговаря за управлението на вече отлаганото два пъти излизане на Великобритания от блока, също ще предложи да използва всички съществуващи инструменти за пазарна подкрепа и директна финансова подкрепа за земеделските производители от ЕС, за да смекчи най-лошите въздействия върху пазарите на храни.

Правилата на ЕС за държавна помощ, регламентиращи как правителствата могат да помогнат на компаниите, „предлагат гъвкави решения за национални мерки за подпомагане“ за по-малки компании от ЕС с голяма експозиция към Великобритания, в случай че няма сделка.

По-късно днес Комисията също така ще посочи, че все още работи с Ирландия, за да намери начин да се избегне изграждането на физическа граница със Северна Ирландия и в същото време да защити единния пазар на ЕС при сценарий без сделка. Но в документа също така се казва, че единственият начин да се постигне това е да се използва съществуващото решение на „ирландски предпазен механизъм“ в споразумението за оттегляне, договорено с ЕС от предишното правителство на Великобритания, което беше три пъти отхвърлено от британския парламент.

Комисията ще повтори, че разводът между Великобритания и ЕС без сделка би имал сериозно отрицателно икономическо въздействие както върху двете страни, но с много по-голямо негативно отражение за Великобритания. При такъв най-лош сценарий няма да има никакъв преходен период за подготовка и приспособяване на икономиките. Комисията ще каже също, че ако Лондон избере опцията без сделка, ЕС би бил готов да обсъжда бъдещи връзки с Великобритания само след като се установи въпроса за правата на гражданите на ЕС, пристигнали във Великобритания преди Брексит. Сега тези въпроси се регулират от споразумението за оттегляне, отхвърлено от британските депутати.

Обединеното кралство също би трябвало да изпълни финансовите си задължения към ЕС и да запази Белфасткото споразумение, което донесе мир на остров Ирландия след десетилетия на насилие. Великобритания ще трябва да запази и целостта на единния пазар на ЕС, се подчертава още в документа.

За да улесни експертните съвети и координацията между правителствата на ЕС в случай на Брексит без сделка, ЕК ще създаде кол-център и телефонни номера за гореща връзка, достъпни във всички 27 държави на ЕС и на всички езици на ЕС.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във