Банкеръ Daily

Финансов дневник

ЕС ще подкрепи САЩ за глобален минимален корпоративен данък

В края на януари германският канцлер Ангела Меркел обяви, че се надява с новата администрация на американския президент Джо Байдън да засилят работата

Брюксел ще подкрепи инициативата на САЩ за налагане на глобален минимален корпоративен данък, обяви говорителят на Европейската комисия Дан Фери.

"Оставаме ангажирани да гарантираме, че всички предприятия, включително дигиталните, плащат справедливия си данъчен дял", каза Фери.

Говорителят на ЕК уточни, че дискусията трябва да се проведе в рамките на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Както "Банкеръ" съобщи, американският министър на финансите Джанет Йелън призова за приемане на минимален глобален корпоративен данък. Йелън каза, че администрацията на Байдън ще работи с други напреднали икономики в Г-20, за да определи минималната ставка, която ще важи в световен мащаб. 

„Конкурентоспособността е нещо повече от това, как компаниите със седалище в САЩ се справят с други компании в глобални оферти за сливания и придобивания. Става въпрос да се уверим, че правителствата имат стабилни данъчни системи, които събират достатъчно приходи за инвестиране в основни обществени блага", обясни Джанет Йелън. 

Речта на Йелън дойде точно когато пролетните срещи на Световната банка и Международния валутен фонд започнаха във виртуален формат.

„Важно е да работим с други страни, за да прекратим натиска върху данъчната конкуренция и ерозията на корпоративния данък“, добави финансовата министърка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във