Банкеръ Daily

Финансов дневник

ЕС размаха пръст на Унгария за данъка върху интернет

Европейският съюз осъди остро плановете на Унгария да въведе данък върху интернет и определи това като нова заплаха за политическата свобода в страната.

Комисарят по дигиталната политика Нели Крус определи намеренията на Будапеща като "особено лоша идея" и обяви, че ще продължи да подкрепя протести на жителите на страната.

В понеделник унгарското правителство заяви, че ще смекчи позицията си по предложения данък върху интернет след като десетки хиляди протестираха срещу плана, който включваше облагане с данък на всеки гигабайт на онлайн трафик.

След протестите в Будапеща и други градове в Унгария, администрацията на министър-председател Виктор Орбан заяви, че е изготвена нова версия на данъчното предложение.

Съгласно изменения вариант, всеки отделен абонат ще плаща такса от 700 форинта (2.87 щ.долара) на месец, а фирмите по 5000 форинта. Според законопроекта доставчиците на интернет услуги, а не абонатите трябва да плащат данъка.

Първоначалното идеята на кабинета включваше 150 форинта за всеки гигабайт на интернет трафик.


"Предложението трябва да "се разглежда като онзи тип действия, които ограничават свободата," заяви говорителят на Нели Крус  Райън Хийт пред репортери в Брюксел.


От идването си на власт през 2010 г., администрацията на Орбан си създаде репутация с нетрадиционните данъчни политики. През 2012 г. правителството наложи нови данъци върху телекомуникационния сектор, доминиран от чуждестранни компании, съгласно който операторите плащат данъци за всяка минута гласово обаждане и всяко изпратено текстово съобщение.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във