Банкеръ Daily

Финансов дневник

ЕС премахва ОАЕ, Швейцария и Мавриций от списъка на данъчните убежища

Финансовите министри на Европейския съюз се съгласиха да премахнат Обединените арабски емирства, Швейцария и Мавриций от списъка на блока с държави, за които се смята, че действат като данъчни убежища, информира Ройтерс.

28-членният ЕС създаде "черен списък" и "сив списък" на данъчните убежища през декември 2017 г. след многократните разкрития за схеми, чрез които през офшорни зони се избягват данъци, от компании и богати хора. Държавите, които попадат в "черния списък" са изправени пред по-строг контрол върху трансакциите с ЕС.

Като част от редовния преглед на списъците министрите решиха да изключат ОАЕ от "черния списък" на ЕС, който обхваща юрисдикции, които не успяха да сътрудничат на ЕС по данъчни въпроси. Маршаловите острови също са премахнати от този списък, който все още включва девет юрисдикции извън ЕС - предимно тихоокеански острови с ограничени финансови отношения с ЕС.

ОАЕ, най-големият финансов център, беше също премахнат, заради "приетите през септември нови правила за офшорните структури", посочиха от ЕС. Държавата в Персийския залив не начислява корпоративни данъци, което я прави възможна цел за фирмите, които се стремят да избегнат плащането на данък в страните, където действително работят.

ЕС не добавя автоматично страни, които не начисляват данък - знак за данъчно убежище - в своя черен списък, но блокът поиска от ОАЕ да въведе правила, които да позволят на компаниите с реална икономическа дейност да бъдат включени, за да намалят рисковете от укриването на данъци.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във