Банкеръ Daily

Финансов дневник

ЕС подлага България на задълбочен преглед заради макроикономически дисбаланс

България е сред страните в Европейския съюз, които ще бъдат подложени на задълбочен преглед заедно с още 12 държави догодина. Това стана ясно след представянето на становищата на Европейската комисия за проектобюджетите за следващата година, съобщи БНР. 

Страната ни попада сред държавите, за които при предходната процедура е установено, че са засегнати от макроикономически дисбаланси - Германия, Ирландия, Испания, Италия, Кипър, Холандия, Португалия, Франция, Хърватия, Швеция, Гърция и Румъния. Тези държави, в това число и България, ще бъдат подложени на задълбочен преглед през следващата година, каквато е практиката в такива случаи.

Пет страни от еврозоната са изправени пред риск от несъответствие с Пакта за стабилност и растеж. Това са Белгия, Франция, Португалия, Словения и Испания. Към тях Комисията отправя искане да предприемат съответните действия.

Еврокомисарят по социалния диалог и еврото Валдис Домбровскис подчерта, че шеста поредна година икономиката на общността бележи растеж, увеличава се заетостта, инвестициите отбелязват ръст с около 4 на сто, но разликите между членките остават. По-конкретно той подчерта, че в някои от тях все още се усеща кризата, тъй като не са предприели необходимите реформи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във