Банкеръ Daily

Финансов дневник

ЕС подкрепя българската икономика с 511 млн. евро

Еврокомисията одобри изменение на българската оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“, което позволява мобилизирането на 511 милиона евро за страната ни.

Парите са от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР) и от Кохезионния фонд. Целта на изменението е да се помогне на българската икономика да се справи с неблагоприятните последици от кризата с коронавируса.

Тази финансова подкрепа включва безвъзмездни средства за оборотен капитал за микро-, малки и средни предприятия, капиталови инвестиции и гаранции по заеми.

 „България беше една от първите държави членки, които се възползваха от Инвестиционната инициатива в отговор на коронавируса (ИИОК). Тези мерки имат краткосрочна цел за оказване на помощ при кризи, но България ще продължи да се ползва от допълнителна подкрепа от ЕС за икономическо възстановяване от кризата“, припомни еврокомисарят по сближаването и реформите Елиза Ферейра.

Изменението на тази оперативна програма е възможно благодарение на изключителната гъвкавост, предоставена в рамките на ИИОК и Инвестиционната инициатива в отговор на коронавируса плюс (ИИОК+), която позволява на страните членки да използват финансирането по линия на политиката на сближаване. Така се подпомагат най-изложените на пандемията сектори като здравеопазването, малките и средни предприятия и пазарите на труда.

Facebook logo
Бъдете с нас и във