Банкеръ Daily

Финансов дневник

ЕС отпусна 800 млн. евро за просрочени задължения на Гърция

Клаус Реглинг

Еврозоната одобри отпускането на 800 милиона евро в рамките на плана за подпомагане на Гърция, за да изчисти тя свои просрочени задължения, предаде Франс прес, като се позова на комюнике на Европейския стабилизационен механизъм.

"Управителният съвет на Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ), който упражнява контрол над заемите, отпускани от еврозоната на Гърция, упълномощи деблокирането на 800 млн. евро за Гърция, за да може тя да покрие свои просрочени задължения", посочи в комюникето си ЕСМ.

Управляващият директор на ЕСМ Клаус Реглинг приветства усилията, положени от правителството на премиера Алексис Ципрас за покриване на забавени държавни плащания.

"Намаляването на размера на просрочените задължения в последните месеци означава, че Гърция е надминала набелязаните в програмата цели и това би трябвало да се отрази положително на икономиката на страната", отбеляза в комюникето Реглинг.

"Този нов положителен етап е следствие от оценката на постигнатия от Гърция напредък в изчистването на просрочените задължения. Това показва за пореден път, че Гърция спазва задълженията си", заяви европейският комисар по икономическите въпроси Пиер Московиси.

Според него страните от еврозоната се надяват да приключат бързо следващия преглед на извършените от Гърция реформи, така че програмата да завърши до лятото на 2018 г.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във