Банкеръ Daily

Финансов дневник

ЕС отлага стрес тестовете на банките заради коронавируса

Банковите регулатори на Европейския съюз решиха да забавят провеждането на стрес тестовете и да облекчат някои правила за капитала. Целта е да се избегне затягане на кредитирането от страна на банките, което пък ще удари още по-тежко вече засегнатата от коронавируса икономика, съобщава "Ройтерс".

Пандемията принуди банките да установят адекватни мерки за контрол на инфекциите на работното място и да гарантират, че те са готови за широкомащабна дистанционна работа на персонала, принуждавайки регулаторите по целия свят да търсят начини за нейното облекчаване.

"Банките трябва да са в състояние да продължат да финансират домакинства и предприятия, които изпитват временни затруднения“, заяви Андреа Енрия, председател на надзорния орган на Европейската централна банка, който временно отмени и някои капиталови изисквания за кредиторите, които се борят с ефектите от вируса.

Европейският банков орган (ЕБО), който координира банковите правила, заяви, че е отложил своя стрес тест на топ кредитори от целия ЕС за тази година. "За 2020 г. ЕБО ще извърши допълнително упражняване на прозрачност за целия ЕС, за да предостави актуална информация за експозициите на банките и качеството на активите на участниците на пазара“, се казва в изявление на базираната в Париж надзорна институция.

Стрес тестът включва хиляди видове данни, които се проверяват "кръстосано". ЕБО трябваше да публикува резултатите през юли. "Логично е банките да бъдат помолени да се съсредоточат върху истинския стрес тест, пред който е изправена икономиката, а не да насочват ресурсите към измислено упражнение“, казва Роб Смит, банков партньор в KPMG.

ЕБО заяви, че несъществените посещения на надзорните органи в банките също могат да бъдат отложени и могат да бъдат удължени крайните срокове за докладване на някои данни на регулаторите. От там посочват още, че някои капиталови буфери са проектирани да бъдат използвани именно по време на спад, за да се гарантира продължителното кредитиране на икономиката.

В отговор ЕЦБ заяви, че ще позволи на банките да работят временно под нивото на сега определения капитал от „Ниво 2“. Кредиторите също биха могли да получат облекчение в размера на ликвидността, която притежават. Много финансови институции сега държат средства или бързо продаваеми активи доста над минималното ниво.

Междувременно на днешното си редовно заседание ЕЦБ реши да остави основните си лихви непроменени, но увеличи временно покупките на еврооблигации по програмата за "количествени улеснения" с общо 120 млрд. евро до края на настоящата година. Регулаторът ще предложи и допълнителни операции за дългосрочно рефинансиране на търговските банки. ЕЦБ запази без промяна основната лихва по операциите за рефинансиране (т.нар. "репо лихва") на ниво от 0,00% и заемната си лихва на ниво от 0,25%. Тя остави без промяна депозитната лихва от -0,5%, след като тя беше понижена с 10 базисни пункта през миналия септември.

Facebook logo
Бъдете с нас и във