Банкеръ Daily

ЕИБ:

ЕС може да предостави 28-40 млрд. евро на засегнатия от пандемията бизнес

Европейският съюз би могъл незабавно да предостави между 28 и 40 милиарда евро в подкрепа на малките и средните компании, засегнати от последиците от коронавирусната пандемия, се посочва в писмо до европейските финансови министри от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ).

В писмото, изпратено късно в неделя, се казва, че икономическата активност в Европа се прекратява в резултат на правителствените решения за ограничаване на разпространението на вируса и на социалното поведение.

"Икономическите щети са незабавни и широко разпространени“, написа президентът на ЕИБ Вернер Хойер в писмото, цитирано от "Ройтерс". "Нуждаем се от силен европейски отговор на кризата с коронавируса. Икономическата и финансова динамика, която стои непосредствено пред нас, наближава върховата си точка. Ако Европа иска да докаже своята стойност в тази ситуация, тя трябва да действа съвместно", допълни той.

Междувременно министрите на финансите на Европейския съюз проведоха видеоконференция за новите начини за отговор на икономическите щети, причинени от коронавирусната епидемия, като те ще обсъдят и ролята на ЕИБ в тази задача.

Facebook logo
Бъдете с нас и във